19
Mayıs
2024
Pazar
ONDOKUZMAYIS - SAMSUN

'Fındıkta dış güçleri söz sahibi yapmayalım'

Samsun'un 19 Mayıs ilçesi Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı ve Meyve Üreticileri Genel Merkez Başkan Yardımcısı Alaettin Gülal, "Dünyada yüzde 80'i kontrol ettiğimiz fındık konusunda egemenliğimizi kurabilmek için politikalar geliştirmeliyiz. Ekonomik açıdan fındık sektöründe gerekli çalışmayı yapmazsak, bazı dış güçler ülkemizde fındık üretiminde söz sahibi olacaklar" dedi. 

Fındıkta iç gelişmelerin nasıl organize edileceği konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Gülal, fındığın verimliğin artırılması için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, amaçlarının üreticilerin sıkıntılarını gidermek olduğunu kaydetti. Gülal, "Ülke genelinde fındık üretimi konusunda yapılan çalışmalar, günümüzde üreticinin aleyhine olmasına rağmen fındık fiyatı üretici açısından hiç makul görülmüyor. Biz, fındık üreticisinin yüzünün gülmesi için ürünün yeteri değerde fiyatının yükseltilmesini istiyoruz. Çaresiz kalan üreticinin ürününün hiç kıymetini bilmezcesine tüccara vermesine gönlümüz razı olmuyor. Fındıkta emanetçilik üretici için sıkıntılı günler anlamına geliyor. Fındık üreticiliği yapan her il ve ilçede fındık üretici birliğinin kurulması gelecek açısından önemli görülüyor. Tarımsal Fındık Üretici Birliği'nin üretim yapılan il ve ilçelere kurulması için o yerde en az 2 bin ton fındık deposu kurması ve bu uğurda çalışması gerekiyor" diye konuştu. 

Fındığın veriminin artırılması için üreticinin bilinçlendirilmesi çalışmalarının da yapılması gerektiğine işaret eden Gülal, "Şayet işin bu kısmı yapılmadığı takdirde gelecekte üreticiyi sıkıntılı günler bekliyor. Dünyada yüzde 80'i kontrol ettiğimiz fındık konusunda egemenliğimizi kurabilmek için politikalar geliştirmeliyiz. Ekonomik açıdan bizim üreticimizin ve müteşebbisimizin fındık üretimi ve pazarında gerekli çalışmayı yapması mecburiyeti doğmuştur. Ekonomik açıdan Fındık sektöründe gerekli çalışmayı yapmazsak, bazı dış güçler ülkemizde fındık üretiminde söz sahibi olacaklar." şeklinde konuştu. 

Fındık üreticilerinin yeterli temsilcisi olmadığını belirten Gülal, üreticinin hakkını siyasetçinin her fırsatta savunur gibi yaptığını, her nedense buna rağmen üreticinin geleceğinin her geçen gün kararmaya devam ettiğini vurguladı. Üreticilere doğruların yeterince anlatılmadığını belirten Gülal, fındık rekoltesinin 2005 yılından yüksek olmadığını, arz talep fazlası fındığı ise TMO'nun aldığını kaydetti. Piyasa dengesinin 2005 yılından daha dengeli olduğunu belirten Gülal, "Bu ülkenin tüccarına, sanayicisine, ihracatçısına, FİSKOBİRLİK'ine, TMO'suna ihtiyacı var. Bu insanlara hizmet eden kurumlara saygılı olmalıyız. Fındık alımı yapan kurumlara saygısızlık yapanlara da fırsat vermemeliyiz" uyarısında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 10:52:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?