16
Mayıs
2024
Perşembe
ONDOKUZMAYIS - SAMSUN

Kivi geçim kaynağı oldu

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde ve Dereköy beldesinde merak için dikilen kivi, yöre halkının geçim kaynağı oldu.

19 Mayıs ilçesi merkezinde 25 çiftçinin, Dereköy beldesinde ise 15 çiftçinin kivi üretimine başladığı belirtildi. Dereköy beldesi Taşkelik Mahallesi'nde 5 yıl önce merak üzerine bir dönüm arazide kivi diktiğini belirten Süleyman Yazıcı, bölge çiftçilerinin en büyük geçim kaynağının kivi olmaya başladığını söyledi.

Şu an bir dönüm kivi bahçesi olduğunu belirten Süleyman Yazıcı, "Kiviler, dikimden 3-5 yıl sonra meyve vermeye başlamakta ve 8-9 yaşlarında ekonomik verim çağına ulaşmaktadırlar. Verim çeşit, ekoloji ve kültürel uygulamalara bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 2-3 ton dolayındadır. Meyvedeki suda çözünebilir kuru madde içeriği yüzde 7-9 arasında olduğu dönemde hasat yapılmakta olup, bu dönem ülkemizde ekim-kasım aylarına denk gelmektedir" dedi.

Kiviyi kilosu 5 YTL'den sattığını belirten Yazıcı, "Türkiye, kivi yetiştiriciliği için uygun ekolojilere sahip önemli ülkelerden biri konumundadır. Karadeniz ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi bu konuda en şanslı bölgeler. Modern yetiştirme tekniklerine uygun üretim yapıldığında, pazarlama ile ilgili faaliyetler üretim planlamasıyla birlikte yürütüldüğünde, kivi yetiştiriciliği ülke ekonomisi için önemli bir üretim kolu haline gelebilecektir. Kivinin yetiştirilmesinde budama ile gübreleme zamanında ve bilinçli olarak yapıldığında üretim iki katına çıkacaktır. Ayrıca toplanan meyveler boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2007 Cumartesi 18:48:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih erdoğan IP: 88.224.61.xxx Tarih : 30.01.2009 14:08:36

Süleyman YAZICI ya bu örnek bahceden ötürü tebrik ediyorum.öncü ciftci olarak ve beldemize böyle bir meyve türü getirdiği icin en icten dileklerimle başarılarnın devamını diliyorum..Saygı ve sevgilerimle FATİH ERDOĞAN..