17
Mayıs
2024
Cuma
ONDOKUZMAYIS - SAMSUN

Samsun-19 Mayıs: Eski Tekel Evleri'nin restorasyonu isteniyor

Samsun’un 19 Mayıs İlçesi’nde 1997 yılında faaliyete geçmesiyle boşaltılan ve o günden beri atıl bir şekilde duran eski Tekel Fabrikası binalarının restore edilerek turizm kompleksi haline dönüştürülmesi istendi.

Fransızlar tarafından 1800’lü yılların sonunda yaptırılarak işletilen ve tarihi özelliğinden dolayı yıkılmasına izin verilmeyen binalar, harabe görünümüyle tepkilere neden oluyor. Daha önce Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne 49 yıllığına kiralanan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın, yatırımcıların katkısıyla restore ettirip 5 yıldızlı otel yaptırmak istediği eski Tekel binalarının Samsun’a yakışır hale getirilmesi istendi.

Şehrin merkezinde ve çok geniş bir alanı kaplaması dolayısıyla Samsun’a yakışmayan bir görünüm arz eden binaların turizm kompleksi haline dönüştürülmesini isteyen Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Yücel Tanyeri, "Bu binalar turizmimiz için Samsun’un en ideal noktasındadır. Ancak bu haliyle değil. Bu binaları Samsunlu’nun gurur duyacağı hale getirmeliyiz" dedi.

Başkan Yılmaz ise, Samsun’u güzelleştirmek yolunda atacakları adımlardan birinin de eski Tekel binalarının restorasyonu olduğunu kaydederek, "Bu binanın onarımı önceliklerimiz arasındadır. Binayı tarihi özelliği olduğu için yıkamıyoruz. Bunun için restorasyon yapmak durumundayız. 15-20 trilyon liralık bir yatırımla bu binalar çok güzel gelir getiren özelliğe kavuşturulabilir. Bunun çabasındayız. Mesela 5 yıldızlı bir otel yapabilsek Samsun’a gelenlerin ilk uğrak yeri olur. Bu binanın restorasyon ve işletmesini yapması için işadamlarının buraya yönlendirilmesi gerekiyor. Turizmden aldığı payı her yıl artıran Türkiye’mizin tarihi, sosyal ve kültürel bakımdan en zengin illerinden biri olan Samsun’daki bu binaların turistlerin kalabileceği bir otel haline getirilmesi, bu işin yatırımcılarına büyük gelir getirir. Biz de belediye olarak her türlü yardımı yaparız. İş adamlarımızın eski Tekel binalarını görmesinin ve yatırım yapmasının sağlanması için Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım isteyeceğim" diye konuştu.

SAMSUN-(İHA)
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2004 Pazar 16:47:14
Güncelleme :2 Mayıs 2004 Pazar 17:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?