16
Haziran
2024
Pazar
GÜNCEL

'Tekkeköy'ün adını değiştirmeyiz'

Selçuklular döneminde, yaklaşık 800 yıl önce gelerek Samsun'a yerleşen ve yaptığı hizmetlerden dolayı yerleştiği yere bugün Tekkeköy İlçesi denilen Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin adına yaptırılan camii şerife ek bina yapılarak, caminin ibadet potansiyeli arttırıldı.

Tekkeköy merkezdeki mezarlıkta metfun bulunan ve mezarlık içinde adına 1281 yılında cami yaptırılan Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri, ek binanın açılışı sırasında yad edildi. Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Galip Yücel'in girişimleriyle ve hiçbir camide para toplanmadan hayırseverlerin yardımıyla 500 milyar TL'ye yaptırılan 900 metrekarelik ek binanın açılışında Tekkeköy Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Belediye Başkanı Galip Yücel ve İlçe Müftüsü Kadir Çiçek birer konuşma yaptı.

AKP İl Başkanı Fuat Köktaş ile yüzlerce vatandaşın katılıp etli kazan pilavı, tatlı ve ayran ikram edilen açılışta, Kaymakam Kamil Kıcıroğlu, Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin Selçuklu komutanı ve ehl-i tarik bir veli olduğunu belirterek, "Gelmiş buraya yerleşmiş. Tekke kurup gelip geçenlere ikramda bulunmuş. Müslüman, gayrimüslim ayrımı yapmadan hizmet etmiş. Bu örnek insanı gören gayrimüslimler de Müslüman olmuş. O, binlerce veli gibi evini barkını terk edip dinimizi yaymaya çalışan büyük bir insandı" dedi.

Tekkeköy'e geldiğinde Tekke isminin çağdaş Türkiye'ye yakışmadığını, köy ekinin de ilçeyle bağdaşmadığını düşünerek ismin değişmesi gerektiği düşüncesine sahip olduğunu ancak Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin hayatını öğrendikten sonra bu fikrinden vazgeçtiğini ve Selçuklu ve Osmanlı'nın neden büyük olduğunu daha iyi kavradığını kaydeden Kaymakam Kamil Kıcıroğlu, "Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin manevi torunu olan Tekkeköylüler aynı hayırlı hizmetleri bugün de yapmaktadır. Bugün Kosova'da bulunan kardeşlerine el açmış, Samsun'da mesleki eğitim almalarına katkı sağlamışlardır. Geçen yıl başlatılan bu örnek faaliyete bu yıl Bursa, Edirne gibi illerimiz de katılmıştır. Kosova'daki Müslüman Türkler burada toprağı olmadığı için değil Osmanlı'nın sınır boylarındaki güvenliğini sağlamak için Balkanlar'a gidenlerdendir. Sorduğunuzda kimi Karamanlı kimi Samsunlu, kimi de Vanlı olduğunu söylemektedir. Onlar Balkanlar'da İslamiyet'i öğretmişler, anavatanın güvenliğini sağlamışlardır. Bugün ise sözde koruyucu ABD'nin zulmü altındadırlar" diye konuştu.

Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Galip Yücel, Tekkeköy isminin taşıdığı manaya dikkat çekerek, bu ismin asla değiştirilmeyeceğini vurguladı. Genişletilen caminin mezarlık içinde bulunduğunu ve inşaat çalışmaları sürerken tek bir mezara bile zarar vermediklerini ifade eden Yücel, "Hatta yakınları 'İsterseniz bizim mezarımızı nakledelim' dedi de olmaz dedim. Ölülerine saygısı olmayanın dirisine faydası olmaz. Bu ek binayı yaparken ne bu camiden, ne de başka camilerden yardım topladık. Bu bina yapılırken para nereden geldi ben de anlayamadım. İnşaata geçen 3 aylarda başladık, bu 3 aylarda da açılışını yapıyoruz. Allah mübarek etsin. Yardımı geçen herkesten Allah razı olsun" şeklinde konuştu.

Tekkeköy İlçe Müftüsü Kadir Çiçek ise şunları söyledi: "Bizim bayrağımız inmez, ezanımız dinmez. İster Avrupa Birliği'ne girelim ister Asya Birliği'ne isterse ABD'ye, nereye girersek girelim, milli ve manevi değerlerimizden asla taviz vermeyelim. Müslüman Türkler olarak bütün dünyaya insanlığı, insana hizmetin ne olduğunu ve çalışkanlığı öğretelim. Bu eser, Tekkeköy'ün gerçek kurucusu ve mimarı Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri'nin adına yakışır bir eser olmuştur. Vesile olanlardan Allah razı olsun"

.
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2005 Cuma 11:21:32
Güncelleme :17 Ekim 2005 Pazartesi 10:46:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?