19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kirlilik balıkları öldürüyor

Kısa bir süre önce Gölyazı Beldesi’ndeki 800 hektarlık Simenit Gölü’nde ölen binlerce balığın ardından şimdi de Miliç Irmağı’ndaki balıklar toplu halde ölmeye başladı.


Sakarlı Beldesi sakinleri, Miliç’teki balıkların ölmesi üzerine harekete geçerek, yetkililerin su örnekleri alıp tahlil yapması talebinde bulundu. İlgililerin kayıtsız kalması üzerine tepki gösteren vatandaşlar, gerekli çalışmaların başlatılmaması ve aşırı kirliliğin önüne geçilmemesi üzerine tepki gösterdi.


Miliç Irmağı’nda dip ve yüzey temizliği yapılıp kirlilik sona erdirilmeden balık ölümlerinin önüne geçilemeyeceğini söyleyen Ahmet Özener isimli balıkçı, "Çevre kirliliği devam ettiği müddetçe bu balıklar ölmeye devam eder" dedi.


Ölen balıkların balıkçılar tarafından toplanarak Terme’de halka satıldığı iddia edilirken, Sakarlı Beldesi Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Necmi Şahin, balıkların öldüğünden balıkçıların bildirmesiyle haberdar olduğunu dile getirdi. Muhtar Şahin, "Görüldüğü üzere binlerce balık katliam derecesinde toplu halde ölüyor. Bu durum geçen yıllarda da oluyordu. Bu manzarayı görünce insanların tüyleri ürperiyor. Benim mahallemde nüfusun yüzde 40’ı geçimini balıkçılıkla sağlıyor. Durumu ilgili mercilere ilettik. Gelip herhangi bir teşebbüste bulunmadılar ve bu duyarsızlık açıkçası bizi üzdü" diye konuştu.


Sakarlı Beldesi Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Kul ise balık katliamını görür görmez Belediye Başkanı İzzet Bodur’a söylediğini, Başkan Bodur’un Kaymakam Selami Altınok’a telefonla bilgi verdiğini ifade etti. Kul, "Buradaki problem, ırmağın bakımsızlığı, çevrede arıtması olmayan tesislerin atıklarının ırmağa boşaltılması ve çeltik üretiminde kullanılan kimyasal ilaçların yağışlarla birlikte buraya ulaşmasıdır. Balıklar da kimyasallardan dolayı zehirlenirken, kirlilikten dolayı da oksijensiz kalıp ölüyor. Fakat kimse de ’Burada ne oluyor?’ demiyor. Her yıl bu balık ölümleri yaşanıyor. Yıllardır ırmağın temizlenmesi için girişimlerde ve şikayetlerde bulunuyoruz ama daha elini oynatanı görmedik. Hiç araştırma yapılmadı. Bir çare aranmadı. Yetkilileri göreve davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 12:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?