22
Mayıs
2024
Çarşamba
VEZİRKÖPRÜ - SAMSUN

DSİ'den sulama barajı açıklaması

DSİ 7. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, Vezirköprü ilçesindeki Köprübaşı Sulama Göleti'nin 4 köyün tarım arazilerini sulayamayacak olmasının boru çapından değil, köylerin kotunun baraj kotundan daha yüksek olmasından kaynaklandığını açıkladı.

Köprübaşı Sulama Göleti'nden tarım arazilerinin sulanamayacağını öğrenen Vezirköprü'nün Boğazkoru, Esenyurt, Güder ve Bahçekonak köylülerinin talebi üzerine DSİ 71. Şube Müdürü Murat Acu, DSİ Proje ve İnşaat Şube Müdürü Murat Us, Samsun İl Encümen Üyeleri İbrahim Şahin ve Kaşif Kurtoğlu, söz konusu gölet ve çevresinde incelemelerde bulunmuştu. İnceleme sırasında Vezirköprü Sulama Barajı Müteahhidi Mehmet Altıntop, "Bin 600'lük boru konulması gerekirken, zamanında yapılan hatayla 600'lük boru konulmuş. Bu nedenle bu sorunla karşı karşıyayız" açıklamasını yapmıştı.

Konuyla ilgili basında yer alan haberler üzerine açıklama yapan DSİ 7. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, sorunun borunun çapından değil, barajın kot yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. Vezirköprü Ovası Sulama Projesi'nin sulama sisteminin, 2004 yılında yapılan revizyon sonucu klasik (açık kanal) sisteminden borulu sisteme dönüştürüldüğünü belirten Mehmet Çıtır, bu revizyon sonucunda 9 bin 657 hektar olan sulama alanının 10 bin 964 hektara yükseltildiğini ifade etti.

Çıtır, "Klasik sisteme göre, baraj çıkışından sonra inşa edilen 2 bin 450 metre uzunluğundaki sulama iletim tünelinin çıkış kotu ile 500 metre ve altındaki tarım arazilerinin sulanması mümkün olacaktı. Sulama sistemi değişikliği sonucunda, yaklaşık bin 300 hektar alanın daha ilave olarak sulanabileceği tespit edilmiş ve ilave olanlar için araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda sulama iletim tüneli kotunun üzerinde de tarım arazileri olduğu tespit edilerek bu alanların nasıl sulanabileceği hakkında teknik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sırasında, Vezirköprü Barajı'na ait sulama yapısının giriş kotu olan 536 metre kotunun altındaki arazilerin sulanmasının mümkün olabileceği görülmüştür. Yapılan hesaplamalar sonucunda, baraj dipsavağı çıkışındaki su alma vanasından ayrılarak 2 bin 450 metre iletim tüneli içine döşenen 600 metre çapındaki ayrı bir boru ile, 500 metre ile 536 metre kotları arasında yer alan arazilerin sulanabileceği, 500 metre kotu ve altındaki arazilerin ise iletim tüneli çıkışındaki yapıdan su alan 2000 mm çapındaki borularla sulanabileceği tespit edilmiş ve 2 boru yan yana döşenecek şekilde projeler hazırlanmıştır. Projeler hazırlanıp tasdik edildikten sonra boru döşeme çalışmalarına başlanılmış olup, ödenekler nispetinde çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Habere konu olan 600 mm'lik borunun çapının artırılması ile Bahçekonak, Güder, Esenyurt ve Boğazkoru köylerinin arazilerinin bir bölümünün sulanması arasında bir ilişkinin bulunmadığını anlatan Bölge Müdürü Mehmet Çıtır, "Sulanamadığı belirtilen köylerin arazilerinin kotları 550 metre ve üzerinde olup, baraj sulama yapısının üst kotu olan 536 metre kotunun üzerindeki arazilerin cazibe ile sulanması teknik olarak mümkün görülmemektedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 10:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat atıcı IP: 85.101.146.xxx Tarih : 17.12.2008 19:27:31

kotu 536 nın altında olup sulamadan yararlanamayan akören köyünede ilgilerinizi bekliyoruz.Arz ederim