24
Mayıs
2024
Cuma
VEZİRKÖPRÜ - SAMSUN

Nalbantların sonuncusu

Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nde tarihi Üzüm Han’nda faaliyet gösteren 50 yıllık nal ustası Ali Pişkinel (70), ilçenin tek nalbandı olarak çalışıyor.

Osmanlı döneminde asırlarca kullanılan Üzüm Han, şimdilerde sadece nalbant Ali Pişkinel’in şenlendirdiği bir mekan haline geldi. Yarım asırlık nalbant olan ve ilçede Ali çavuş olarak tanınan Ali Pişkinel, en eski el araçlarıyla nal imalatına devam ediyor. 50 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Ali Çavuş, eskiden günde 25-30 hayvana nal çaktığını şimdilerdeyse ayda sadece 2-3 hayvana nal çaktırmak için gelindiğini belirtti.

Pişkinel, sanayiinin gelişmesiyle binek hayvanların azaldığını, eskiden cıvıl cıvıl olan hanın şimdiyse bir harabeyi andırdığını ifade etti. Tarihi Üzüm Han’ın tek esnafı olan Pişkinel, ilçede de bu sanatı icra eden tek kişi olduğunu söyledi. Kendisinden sonra bu işi yapacak hiç kimsenin bulunmadığını da belirten Pişkinel, kendisiyle birlikte nalbantlık sanatının da tarihe gömüleceğini belirtti.

Sempatik tavırları ve yardımseverliğiyle herkesin sevdiği Ali çavuşun aslında çok önemli bir sanat icra ettiğini söyleyen binek hayvan sahipleri, Ali Pişkinel olmasa zor durumda kalacaklarını, yapılan hizmetin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 10:48:11
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 12:52:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?