20
Mayıs
2024
Pazertesi
VEZİRKÖPRÜ - SAMSUN

Samsun-Vezirköprü: 'Bodur Meyvecilik' tarımda çığır açıyor

Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nde uygulamaya konulan alternatif ürün projesi kapsamındaki "Bodur Meyvecilik" projesi vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

İlçe Tarım Müdürü Dursun Okur tarafından çiftçilere tanıtılan ve tavsiye edilen bodur meyveciliğinin, alternatif ürünler içerisinde en karlısı olduğu, proje kapsamındaki kiraz ve elmanın ilçe toprağına ve iklimine uygun olduğu belirtildi.

Vatandaşların başvurularını değerlendiren İlçe Tarım Müdürlüğü, ilk uygulamayı fidanların maliyetini karşılayan Çalköy’de Adem Ulu’nun (22) bahçesinde yaptı. 1 dekarlık alana 350x80 santimetre, kurallara uygun 350 adet Fuji ve Red Gala türü fidan dikildiği, bahçenin maliyetinin yaklaşık 2 milyar lira olduğu bildirildi.

2 yılda ürün alınmaya başlanan, bol su isteyen fidanlardan kirazın 3. yılda dekar başına en az 400 kilogram, elmanın ise en az 2 ton meyve verdiği belirtildi. Geleneksel klasik sistemde ise 4. yılında kirazda dekar başına 50 kilogram, elmada ise 400 kilogram meyve alınabiliyor. Eksi 25 derece soğuğa dayanabilen meyvelerin dikildiği bahçede, 3 yıl ara ziraatı yapılabildiği ve teknik desteğini İlçe Tarım Müdürlüğü’nün yaptığı bu uygulama için ilçede yoğun bir talep olduğu ifade edildi.

Yıllardır değişik bir ürün yetiştirmek istediklerini belirten ve ilk uygulamayı yapan Adem Ulu, İlçe Tarım Müdürü Dursun Okur’un öncülük ederek, bu uygulamanın karlı bir iş olduğunu ve her türlü desteği vereceğini taahhüt ettiğini, onun yardımları ile bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Ulu, "Daha az alanda daha çok para kazanacağıma inanıyorum. Ekmekte olduğumuz hiçbir ürün bu kadar karlı değil. Bizleri aydınlatan ve yol gösteren müdürümüz Dursun Okur’a teşekkür ederim" dedi.

SAMSUN-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 11:14:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
volkan demirel IP: 81.215.220.xxx Tarih : 29.03.2005 16:10:07
1000köye 1000 ziraatci projesi kapsamında Anamur Çarıklar beldesinde tarım danısmanlığı yapmaktayım.Bölgede bodur meyve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulunmaktayım.sizlerden bu konu hakkında teorik bilgilerden yararlanmak ısteğinde bulunmaktayım.Basarılı çalışmlar....