16
Mayıs
2024
Perşembe
VEZİRKÖPRÜ - SAMSUN

Yıllardır bekledikleri gölet fos çıktı

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yapımına 1993 yılında başlanan ve 2005 yılında tamamlanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı gerçekleştirilen sulama barajına döşenen boruların çapının yetersiz olması nedeniyle, barajın yanındaki 4 köyün tarım arazilerinin sulanamayacağı ortaya çıktı.

Köprübaşı Sulama Göleti'nden 36 kilometre boru döşenerek tarım arazilerine ulaştırılacak suyun, 8 kilometre boru döşendikten sonra barajın yanında bulunan 4 köye verilemeyeceği anlaşıldı. 36 kilometre uzunlukta döşenecek borularla 11 bin hektar araziyi sulayacak olan Köprübaşı Sulama Göleti'nden arazilerinin sulanamayacağını öğrenen Boğazkoru, Esenyurt, Güder ve Bahçekonak köylüleri, kendi köylerinin de sulama kapsamına alınması için ilgili yerlere dilekçe verdi.

Köylülerin verdiği dilekçe üzerine DSİ Samsun 71. Şube Müdürü Murat Acu, DSİ Proje ve İnşaat Şube Müdürü Murat Us, Vezirköprü Sulama Barajı Müteahhidi Mehmet Altıntop, Samsun İl Encümen Üyeleri İbrahim Şahin ve Kaşif Kurtoğlu, beraberinde köy muhtarları ile birlikte baraj mahalli ve arazilerde incelemelerde bulundu. İl Encümen Üyesi İbrahim Şahin, Bahçekonak, Güder, Esenyurt ve Boğazkoru köylerinin verimli arazilerinin sulama kapsamında olmaması nedeniyle bu köylülerin mağdur olduklarını ifade etti.

DSİ Samsun 71. Bölge Şube Müdürü Murat Avcı, barajın şu anda 535 kod yüksekliğe kadar su verebildiğini, bunun üzerine çıkamayacağını ama bölge vatandaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını, Samsun DSİ Planlama Teşkilatı'ndaki görevlilerin araziyi incelemesi gerektiğini söyledi. Avcı, "Sulanabilir olduğunu tespit ederek sınırlarının belirlenmesi gerekiyor. Sınırlar belirlenirse, biz de gerekeni yaparız" dedi. Sulama Barajı Müteahhidi Mehmet Altıntop, baraj tünelinde 600'lük basınçlı, 2 binlik cazibeli boru bulunduğunu, 2 binlik cazibeli borunun 500 koda kadar, 600'lük basınçlı borunun da 5.35 koda kadar su basabildiğinin altını çizerek, "Tünelin bir çıkışı var, oraya kadar su kendi gücüyle geliyor ve orada boruya giriyor. Bu demektir ki, o kodun üstünde cazibeli boru ile sulamak mümkün değil. Bin 600 basınçlı boru konulması gerekirken, zamanında yapılan hatayla 600'lük basınçlı boru konulmuş. Bu nedenle bu sorunla karşı karşıyayız. Bugün bunu düzeltmek mümkün. DSİ'den çıkacak izinle daha önceden boru stok ettiğimiz hidratlardan çıkartılacak bir boruyla sulama alanı dışında kalan arazileri sulayabiliriz. Yalnız bunun için geç kalınmaması gerekir" diye konuştu.

Bahçekonak, Güder, Boğazkoru ve Esenyurt köyleri muhtarları ise sulama kapsamından çıkartılan arazilerinin tekrar sulama kapsamına alınarak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Muhtarlar, "Yıllardır biz bu suyu bekliyorduk. Arazilerimizin sulama kapsamından çıkarılmasına bir anlam veremedik. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" şeklinde konuştu.

Vezirköprü Sulama Barajı'nın 36 kilometrelik boru hattının 8 kilometresinin bittiği, ödenek geldikçe boruların döşenmeye devam edileceği öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 14:44:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?