3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Tarihi eser operasyonu: 16 gözaltı

Sinop İl Jandarma Komutanlığı tarafından, İstanbul, Kastamonu, Tekirdağ ve Sinop'ta eş zamanlı olarak düzenlenen "Sinope (K)" adlı operasyonda, tarihi eser kaçakçılığı ve dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen 16 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda sikke ve açık senetin ele geçirildiği operasyonda, olayla ilgili 2 kişinin daha arandığı bildirildi.

Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl Jandarma Komutanlığı tarafından ortaklaşa sürdürülen 7 aylık çalışma neticesinde, Sinop bölgesindeki sit alanlarında yaptıkları kaçak kazılar sonucu çıkardıkları tarihi eserleri sattığı tespit edilen kişilere yönelik Sinop merkezli olarak, İstanbul, Kastamonu ve Tekirdağ'da eş zamanlı olarak "Sinope (K)" adlı bir operasyon düzenlendi.

Operasyonda, gerçek tarihi eserleri numune olarak gösterip, devamında sahte tarihi eserleri vermek suretiyle vatandaşları dolandırıp, ardından da şikayetçi olmamaları için tehdit ettikleri ileri sürülen, T.Ö. (51), M.T. (40), O.C. (56), C.B. (58), S.A. (38), Ö.A. (31), Z.D. (36), İ.Ü. (40), H.Ö. (45), H.K. (42), C.B. (17), A.K. (43), N.G. (44), A.A. (60), M.M. (56), Ş.D. (48) adlı şahıslar gözaltına alındı.

4 bin 480 adet sahte sikke, 254 adet sahte bakır sikke, 2 adet bakır külçe, 2 adet sahte heykel, 1 adet insan figürü, Osmanlı dönemine ait bir kutu ziynet eşyası, 64 adet gerçek tarihi gümüş para, 44 adet senet, 2 adet dedektör, 1 adet kuru sıkıdan çevirme tabanca, 3 adet ruhsatsız av tüfeği, 110 gram esrar ile çeşitli mücevherler ve değişik dönemlere ait tarihi eserlerin ele geçirildiği operasyonda, olayla ilgili Z.G. (43) ve S.B. (45) adlı şahısların ise arandığı bildirildi.

Bu arada, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Sadettin Aslan, operasyonda görev alan jandarma ekiplerine yaptıkları başarılı çalışmadan dolayı teşekkür etti. Aslan, olayla ilgili 2 kişinin daha arandığını ve soruşturmanın Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 13:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?