1
Mayıs
2024
Çarşamba
ERFELEK - SİNOP
Belediye Sayfaları

Ahmet Muhip Dranas


Ahmet Muhip DRANAS   (1908 - 1980) 

Şair, yazar. Sinop’ta doğmuştur. İlkokulu Sinop’ta okumuş, Ortaöğrenimini Ankara Erkek Lisesi’nde tamamlamıştır. Lisede iken Muhip Atalay imzasıyla ilk şiiri 1926 yılında Milli Mecmua’da yayınlanmıştır. Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak Güzel Sanatlar Akademisi Kütüphane Müdürlüğü görevi ile İstanbul’a gitmiş, bu görevi sürdürürken Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde öğrenimini tamamlamıştır. 

1930-1932 yılları arasında Hakimiyet-i Milliye gazetesinde çalışmış, daha sonra İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdür Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Ankara’ya döndükten sonra 1938-1942 yılları arasında Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınlarını yönetmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında, Ağrı’da 3 yıl Yedek Subaylık yapmıştır. Ünlü Ağrı Şiiri ile Gölgeler Piyesi o dönemin ürünüdür. 

1946 yılında Çocuk Esirgeme Müdürü, 1957 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanı olmuş birkaç kez de Milletvekilliğine adaylığını koymuştur. 

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Devlet Tiyatrosu Edebi Kurul Başkanlığı, İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulunan Dranas, çeşitli dergilerde yayınlanan şiirlerini "ŞİİRLER(1974)" adlı kitabında toplamıştır. Diğer şiir kitabı "Kırık Saz (Tevfik Fikret’in şiirlerinin günümüz diliyle söylenişi,l975)’dir. Tiyatro türündeki başlıca eserleri, Gölgeler(1947), Gölgeler ve Çıkmaz(1977)’dır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar