19
Mayıs
2024
Pazar
NİKSAR - TOKAT

Bilim dünyasına hizmet

Tokat'ın Niksar ilçesinde Anadolu'ya ilk giren Türk Boylarından Danişmentli Devleti'nin Niksar'ın hakim tepelerinden birine kurularak günümüze kadar ulaşan mezar taşları ve kitabeler üzerinde Cumhuriyet Üniversitesi ve Niksar Belediyesi tarafından kimliklendirme çalışması başladı. Anadolu'da kurulan İlk Türk İslam Mezarlıklarından biri olan Melikgazi Kabristanlığı'ndaki çalışmalar temizleme, fotoğraflandırma ve röleve çalışması ile yürütülüyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar; "Ülkemizin tapu senetleri olan mezar taşları ve kitabelerinin kimliklendirme çalışmasına Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim üyeleri ve öğrencileri ile başlattık. Belediyemiz ile ortaklaşa yapılan çalışma sonunda çok faydalı bilgiler elde edeceğimize inanıyoruz. Çalışma sonunda da bir kitapçığa dönüştürerek bilim dünyasının hizmetine sunacağız. Bu çalışmada bize yardımcı olan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörüne çalışmaları bizzat yöneten hocalarımıza ve öğrenci kardeşlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Bilget Fataha, Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr.Turgay Yazar, Fadime Suata Alpaslan ve bölüm öğrencileriyle birlikte çalışmaları yürüttüklerini belirterek; "Burada günümüze kadar gelmiş fakat hiç çalışılmamış olan mezar taşlarının temizlenmesi ve tasnif edilmesi, yazılarının okunması, çizimlerinin tek tek yapılması ve daha sonra bunların bir envanter haline dönüştürülerek kayıt altına alınmasını amaçlıyoruz. Böylece dağınık olan mezar taşlarının kaybolma riskine karşı belgelendirme çalışmasını yapmış olacağız. Bunun dışından Niksar'da bulunan diğer tarihi eserleri fotoğraflayarak ölçülerini alarak bir belgeleme yapmayı planlıyoruz bu şekilde yapacağımız küçük bir kitapçıkta hepsi yer alacaklar. Bunların dışında Niksar Belediyesinden çok büyük destek alıyoruz. Katkılarından dolayı Belediye Başkanı Duran Yadigar'a teşekkür ederiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2013 Perşembe 16:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?