18
Mayıs
2024
Cumartesi
REŞADİYE - TOKAT

Taşımalı demokraside kavga!

Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde, yerel seçimlerin yapılmasına aylar kala belediye başkan aday adayları, oy toplamak için ilginç girişimlere imza atıyorlar.

Büyük şehirlerde oturan Reşadiyeliler, başkan adayları tarafından ücreti ödenen otobüslerle ilçeye getirilip seçmen olarak yazdırılıyor.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerden Reşadiye İlçesi’ne seçmen olarak yazılmak için akın eden vatandaşlar nedeniyle ilçede kavgalar da yaşanıyor. Üç parti aday adayının yarıştığı seçim için il dışından 10 bine yakın seçmenin gelmesi bekleniyor. İlçeye günlük 4-5 otobüs gelirken bu sayı hafta sonunda 15-20 otobüse kadar çıkıyor.

28 Mart yerel seçimleri için Reşadiye Belediye Başkanı Hakkı Ünal, tekrar Doğru Yol Partisi’nden (DYP) aday olurken, emekli binbaşı Turan Karaca AK Parti’den, eğitimci Rafet Erdem ise Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) aday adayı oldu.

İlçede yaşanan seçim yöntemi insanları hayrete düşürürken, seçimi kazanmak isteyen parti başkan adayları, birbirleri ile kıyasıya yarışıyor. Yaklaşık üç dönemdir bu tür seçimlerin yaşandığını söyleyen vatandaşlar ise üzgün.

Reşadiye İlçesi’nde oy kullanmak isteyen seçmenler daha sabahın erken saatlerinde ilçenin boş yollarını doldurmaya başlıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerden otobüslerle Reşadiye İlçesi’ne akın eden seçmenler, seçmen listesine yazılabilmek için erken saatlerde kuyruğa giriyorlar. Mesai başlamadan kaymakamlık binası önünü dolduran vatandaşlar bir an önce kaymakamlık binasında bulunan adliyede seçmen listesine yazılmak için yarış ediyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan yoğunluk gün boyu devam ederken, otobüslerle ilçeye akın eden seçmenler nedeni ile kuyruklar uzayıp gidiyor.

Taşımalı demokrasi

Büyük şehirlerden seçmen listelerine yazılmak için ilçeye akın eden vatandaşlar, Reşadiye’nin daha gelişmesi, yükselmesi için oy kullanmak amacı ile geldiklerini söylerken, Reşadiye halkı ise taşınan demokrasi istemediklerini belirterek, böyle bir seçim anlayışına karşı olduklarını, kendi kaderlerini kendileri çizmek istediklerini ifade ediyor.
Reşadiye İlçesi Çamlıca Mahallesi Muhtarı İrfan Erdoğan, "Dışardan gelen seçmenleri kaydetme dediler. Fakat savcılığa gittiğimizde ikametgah getirirlerse kaydetmemiz gerektiği söylendi. Dışarıdan, bir şehirden buraya seçmen olarak yazılmak isteyen vatandaş bulunduğu mahalle muhtarından nakil getiriyor. Biz de bu nedenle mahallemiz de ikametgah vermek zorunda kalıyoruz. Şu ana kadar bir mahalle muhtarı olarak 500’ün üzerinde ikametgah verdim. Bu sayı seçime kadar artacak ama burada Reşadiye kaybedecek" dedi.
Taşımalı demokrasiden memnun olanlarda var. Lokanta işletmecileri yaşanan yoğunluk nedeni ile iş yapmanın keyfini yaşıyor. Lokantacı Cemil Demir, "Kısa sürede olsa işlerin artmasından dolayı mutluyuz ama sonuçta yine biz kaybedeceğiz" diye konuştu.

Seçmenler arasında kavga

Seçmenler arasında zaman zaman kavgalar da yaşanıyor. Bir kasabanın belediye başkanı ile muhtarın, dışardan gelen seçmenlere ikametgah vermediği gerekçesi ile 2’si muhtar 4 kişiyi yaraladığı iddia edildi. Reşadiye Kaymakamlık binası önünde yaşanan kavgada bıçaklar çekildi. Çevredeki vatandaşların yardımı ile büyümeden önlenen kavgada 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Reşadiye Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan Hüseyin Gürgeç (63) kaşına gelen bıçak darbesiyle, Salih Erdoğdu (54) elinden, Cevat Gür (53) ve Fikret Gürgeçte (44) baş ve sırt kısımlarına aldıkları darbeler nedeni ile yaralandı.

Cimitekke Mahallesi Muhtarı Fikret Gürgeç ve Eren Mahallesi muhtarı, kavganın dışardan gelen seçmenlere ikametgah vermediklerinden dolayı çıktığını söylediler.
Trilyonlarca lira borcu bulunduğu iddia edilen Reşadiye Belediyesi’ne talip olan başkan adayları, milyarlarca liralık masraf yapıyor. Bir otobüs dolusu insanın büyük şehirlerden ilçeye geliş gidiş masraflarının 4 milyar lira olduğu hesaplanırken 28 Mart’ta oy kullanmak için seçmenlerin ilçeye tekrar getirilmesi 8 milyara mal oluyor. Yaklaşık bin kişi getirecek adayın 160 milyarı gözden çıkarması gerekiyor. Bu nedenle dışardan gelecek oyların Reşadiye Belediyesi’ni seçimlerden sonra etkileyeceğini söyleyen halk, üç seçimde de yaşandığı gibi bu seçim sonunda da hizmet alamamaktan endişe ediyor.

TOKAT-(İHA)
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2003 Cumartesi 00:00:12
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 09:18:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ugur yıldız IP: 81.215.51.xxx Tarih : 23.01.2004 17:16:17
17-18 ve 19 ocak 2004 tarihlerinde oradaydım ve olayları yakından gördüm. Beni fazlasıyla üzdü vede yurdunuzun hemen her yerinde bu tür olaylara rastlamak mümkün.