18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Valilikten şarbon açıklaması

Tokat'ın Reşadiye İlçesi'ne bağlı Çayırpınar Köyü'nde ortaya çıkan şarbon vakası nedeniyle 720 küçükbaş, 234 büyükbaş hayvanın aşılandığı bildirildi.


Tokat Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Reşadiye İlçesi'ne bağlı Çayırpınar Köyü'nde, 29 Ağustos 2005 tarihinde Samsun Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen büyükbaş hayvanın iç organlarında tahlil sonucu, Anthrax (Şarbon) hastalığının tespit edildiği bildirildi. Ayrıca yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gerekli olan fenni ve idari tedbirler hemen alınmış olup Köy, karantinaya alınmıştır. Köy Hayvan Sağlığı zabıtası Komisyonu oluşturulmuş ve ayrıca İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu olarak gerekli tedbirler alınmıştır. Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsünden Şarbon aşısı hemen getirilerek 30 Ağustos 2005 tarihinde köydeki 720 küçükbaş ve 234 büyükbaş hayvan aşılanmıştır. Ayrıca çevre köylerdeki hayvanlar da aşılanmıştır. Şu ana kadar 3 büyükbaş ve 20 civarında küçükbaş hayvanın öldüğü çiftçilerin beyanına göre tespit edilmiştir. Yeteri kadar aşı tespit edilerek çevre köylerde isteğe göre aşı yapılmaktadır. Hastalık çıkış mihrakları kontrol altına alınmıştır. Çayırpınar Köyü dışında tespit edilmiş bir vaka yoktur."

Köyde sağlık taraması yapıldığı ve insan sağlığı yönünde gerekli tedbirler alındığı, şu ana kadar bir hastanın Tokat Devlet Hastanesi'nde enfeksiyon tedavisi görmekte olduğu kaydedildi. Yapılan yazılı açıkamada:
"Bunun dışında tespit edilmiş bir vaka yoktur. Ancak şüpheli hayvan teması olan kasaplık yapan ve yiyenlere profilaktif (önleyici) amaçlı antibiyotik tedavisine başlanmıştır. Gerekli eğitim ve yayım çalışmaları yapılmış. Olay kontrol altına alınmıştır."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 22:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?