18
Mayıs
2024
Cumartesi
ZİLE - TOKAT

Tarihi evler bakımsızlıktan yıkılıyor

Tokat’ın Zile İlçesi’nde sit koruması altına alınmış evler bakımsızlıktan harabe haline geldi.
Şehrin Amasya Caddesi’nde bulunan onlarca ev Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca koruma altında olması nedeniyle bina sahipleri evlerini yaptıramıyorlar.

Kislik Mahallesi Muhtarı Şeref Demirtola, "Bu evler tarihi ise gelsin yapsınlar veya kredi imkanı versinler biz yaptıralım. Evlerimiz başımıza uçuyor. Birçok ev sahibi evlerini terk edip gittiler. Mahalle bomboş, evler sokaktan geçenlerin üzerine yıkılacak. Yetkililer bu işe çare bulmalı" dedi.

Zile Belediyesi yetkilileri, izin alınmadan restorasyon ruhsatını veremediklerini belirterek, ’’Restorasyon pahalı bir iş, buna vatandaşların gücü yetmiyor. Bu nedenle evler harabe haline geldi’’ dedi.

Zile Belediye Başkanı Murat Ayvalıoğlu, sit alanı olarak tescillenmiş ancak tarihi vasfı olmayan bir çok ev olduğunu belirterek, "Bunlar tehlike saçıyor. Kale etrafında bulunan gecekondular bile tescillenmiş. Vatandaş ne yıkabiliyor ne de yapabiliyor. Bizim de elimiz kolumuz bağlı. Bu mekanlar terkedilmiş, ölü bir kent haline geldi" diye konuştu.

TOKAT (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 16:24:18
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 18:47:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?