19
Mayıs
2024
Pazar
ZİLE - TOKAT

Zile'ye Julius Sezar yolu

Roma İmparatoru Julius Sezar’ın adı, tarihi kaynaklara göre ’Veni, vidi, vici’ sözünü söylediği yer olduğu bildirilen Tokat’ın Zile ilçesindeki bir yola verildi.

Zile Belediye Başkanı Murat Ayvalıoğlu, dünya tarihinde önemli yeri olan Roma İmparatoru Julius Sezar’ın, Zile’de önemli savaşlar yaptığını ve dünyaca ünlü ’Veni, vidi, vici’ (Geldim, gördüm, yendim) sözünü ilçelerinde söylediğini savundu.

Kendilerinin de bu düşünceden hareketle Zile Kalesi’ne giden yolun adını ’Sezar Yolu’ koyduklarını anlatan Ayvalıoğlu, yolu yeniden düzenleyerek, aslına uygun olarak Arnavut kaldırımıyla döşediklerini bildirdi.

Ayvalıoğlu, yapılacak ışıklandırma ve tanıtım çalışmalarının ardından önümüzdeki günlerde düzenleyecekleri törenle yolu hizmete açacaklarını belirtti.

Sezar ve Zile

Tarihi kaynaklara göre MÖ 101 veya 100’de, Roma İmparatoru Julius Sezar, Pontus asıllı Basforos kralı İkinci Pharneke ile Zile Altıağaç mevkiinde çok kanlı bir savaş yapar. Savaşta her iki taraf da büyük kayıplar verir.

Ancak savaşı Roma İmparatoru Sezar kazanır. Bunun üzerine dünyaca ünlü sözü ’Veni, vidi, vici’ diyerek, durumu Roma’ya bildirir. Zile’de de kaleye taş bir kitabe yaptırarak, sözünü oraya da yazdırır.

Şu anda Zile Kalesi’nde bulunan kitabeleri ziyaret etmek için her yıl çok sayıda turist ilçeye gelirken, bazı tarihçiler bu kitabenin Sezar tarafından yapılan asıl kitabe olmadığını, gerçek kitabenin çalındığını ve nerede olduğunun tespit edilemediğini belirtiyor.

Ancak yine tarihçiler tarafından, bu sözün Zile ilçesinde söylendiğinin tüm kaynaklarda geçtiği de ifade ediliyor.

aa
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 17:19:21
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 18:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?