2
Haziran
2024
Pazar
YAŞAM

Tarihi konaklar bakımsızlıktan yıkılıyor

Tokat’ın Zile ilçesinde, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun karar ıyla koruma altına alınan ve sit alanında bulunan, Amasya Caddesi’ndeki tarihi konaklardan 2’si daha yıkıldı.

Zile Belediye Başkanı Murat Ayvalıoğlu, tarihi Zile evlerinin dünyada benzeri olmadığını, ancak koruma altında olan 90 evle birlikte ilçedeki yaklaşık 2 bin ahşap evin maddi imkansızlıklar nedeniyle kaderiyle baş başa bırakıldığını ifade etti.

Bu duruma son verilmesi gerektiğini kaydeden Ayvalıoğlu, “Her gün bir tarihi yapı çöküyor. Vatandaşın tarihi evini koruma kurullarının istediği şartlarda restore etmeye gücü yok. Belediye olarak 6 konak aldık, onların onarımını yaptırıyoruz. Ancak bizim de hepsini yapmaya gücümüz yetmiyor. Orada genelde ihtiyaç sahibi insanlar yaşıyor. Devletimizin bir kolaylık sağlayarak bu konakları turizme kazandırması gerekir. Bilimadamları, uzmanlar, mimarlar odası yetkilileri geldiler. Bu dokunun Türkiye’de ve dünyada benzeri olmadığını söylediler. Üstüne basa basa tarihi Zile evlerinin turizme kazandırılması gerektiğini ifade ettiler. Aksi halde bu yapılar birer birer kaybolacak. Maalesef koruma altındaki evler korumasız durumda.” ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 12:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?