4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Fındıkta damping

Fiyatların son yıllarda yükselmesi nedeniyle, iç tüketimin azaldığı fındıkta, reklama ağırlık verilmenin yanında, iç piyasada söz sahibi firmalar fiyatlarda damping yaparak kampanyaya destek verdi.

İç piyasada söz sahibi firmalardan Foşa Fındık Ltd. Şti'nin Yönetim Kurulu Başkanı Engin Büyükaydın, Fındık Tanıtım Grubu tarafından "aganigi naganigi" olarak bilinen reklamla başlatılan tanıtım atağının etkili olmaya başladığını söyledi. Fındık tüketiminin artmasının tanıtım kadar fiyatlarla da ilgili olduğuna dikkat çeken Büyükaydın, "Yüksek fiyat dönemlerinde iç tüketimin yarı yarıya azaldığı görülmüştür. Bunu tekrar arttırmak için Foşa Fındık olarak kuruyemiş satışı yapan Ünal, Yenigül ve Anadolu gibi firmalarla işbirliği yaparak Ankara'da 200 satış noktasında indirimli satışa başladık. Fındığın kilosunu şimdilik 17 YTL'ye kadar indirdik. Kampanyayı yurt geneline yaygınlaştırarak, fındık tüketiminin artmasına katkı sağlayacağız" dedi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük üreticisi olmasına rağmen, fındık tüketiminin çok az olduğuna dikkat çeken Engin Büyükaydın, "Bir üründe istikrar için onun dış satımı kadar, üretim bölgesindeki tüketimi de önemlidir. Kaldı ki fındık başta kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere insan vücuduna çok yararlı, enerji verici bir üründür. Böylesi bir ürünü herkes tüketmelidir" diye konuştu.

Kuruyemişçilerin büyük bölümünde fındık asgari 25 YTL'den satılırken, bazı lüks marketlerde ise fiyat 40 milyon liraya kadar çıkarılıyor. Fiyatların düşük olduğu yıllarda reklamlarında desteğiyle kalp dostu olarak bilinen fındığın yurt içinde tüketimi kabuklu olarak 100 bin tona kadar yükselmişti. 2003 ve 2004 ürünü fındık rekoltesinin azlığı nedeniyle yükselen fiyatlar nedeniyle kilosu 25 ila 40 YTL arasında satılan kavrulmuş ürün nedeniyle tüketim de 50 bin tonun altına kadar inmişti.

.
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2006 Cumartesi 12:20:02
Güncelleme :5 Şubat 2006 Pazar 14:40:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?