1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Linç olayı davası

Trabzon'da, 6 Nisan 2005 tarihinde yaşanan olaylara karıştıkları iddiasıyla haklarında ''basit müessir fiilde bulunmak, güvenlik güçlerine karşı zor ve şiddet kullanarak direnmek'' suçlarından dava açılan 11 kişi ile aynı olayda hem linç edilmek istenen hem de haklarında ''memura mukavemet, müessir fiil ve izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak'' suçlarından dava açılan 5 TAYAD üyesinin yargılanmasına devam edildi.

Trabzon Adliyesi'ne gelişte bir grup vatandaş, TAYAD üyelerine tepki gösterirken, kısa süreli gerginlik yaşandı. Trabzon Kemerkaya Mahallesi Kunduracılar ve Kahramanmaraş caddelerinde, F Tipi cezaevlerinde yaşanan olaylarla ilgili kamuoyu oluşturmak amacıyla bildiri dağıtan TAYAD üyesi 5 kişiye saldırdıkları iddiasıyla 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde haklarında dava açılan 11 kişiden İlyas Aktaş isimli bir kişi duruşmada hazır bulunurken, aynı olayla ilgili olarak yargılanan TAYAD üyesi 5 gençten ise 3'ü hazır bulundu. Mahkemeye, TAYAD üyeleri Zeynep Erduğrul, Çetin Güven ve Emre Bakır katılırken, İhsan Özdil ve Ankara'daki YÖK protestosu sonrasında gözaltına alınarak dikkatleri üzerine çeken Nurgül Acar katılmadı.
Mahkeme heyeti, gelmeyen tanıkların mahkemeye davet edilerek ifadelerinin alınmasına, olay görüntülerinin mahkemeye gönderilmesine ve ayrıca birer örneğinin sanık avukatlarına verilmesine karar vererek duruşmayı 29 Aralık tarihine erteledi.

TAYAD üyesi gençlere destek için İstanbul'dan otobüsle 30-40 kişilik TAYAD üyesi gelirken, mahkeme sonrasında Zeynep Erduğrul, TAYAD'lı aileler adına adliye önünde bir açıklama yaptı. "Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun" sloganı atan ve "Linç girişimlerinden AKP sorumludur" pankartı açanlar adına konuşan Erduğrul, Rize'de 2 Kasım'da yaşanan olayda polis tarafından hedef gösterildiklerini ve yine saldırganlar dururken, kendilerinin gözaltına alınmak istendiklerini iddia etti. Erduğrul, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın, TAYAD'lıları hedef gösterdiğini de öne sürerek, "Buna rağmen Bakırcı'lar hakkında tek bir soruşturma dahi açılmamıştır. TAYAD'lılar ise hala hedefte, hala yargılanıyor" dedi.
Basın açıklaması sonrasında TAYAD'lı grup, Rize AK Parti İl Başkanı Hasan Karal ile görüşmek üzere Rize'ye hareket etti.

Trabzon'da 6 Nisan 2005'de bildiri dağıtmaya çalışan 5 kişi, linç edilmek istenmişti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, TAYAD üyesi 5 kişi hakkında, ''memura mukavemet, müessir fiil ve izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak'' suçundan 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 11 kişi hakkında ise 6 ve 10 Nisan'da meydana gelen olaylara karıştıkları iddiasıyla ''basit müessir fiilde bulunmak, güvenlik güçlerine karşı zor ve şiddet kullanarak direnmek'' suçundan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açmıştı. Davalar daha sonra tek dosyada birleştirilmişti.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 12:52:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?