2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Tehlikeli gerginlik!

Trabzon'da 6 Nisan'da yaşanan olaylara karıştıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 11 kişinin yargılanmasına bugün başlandı. Davaya mağdur taraf olarak katılan TAYAD üyesi 5 genç, adliye çıkışında basın açıklaması yapmak isteyince gerginlik yaşandı.

Trabzon Kemerkaya Mahallesi Kunduracılar ve Kahramanmaraş caddelerinde, F Tipi cezaevlerinde yaşanan olaylarla ilgili kamuoyu oluşturmak amacıyla bildiri dağıtılırken çıkan olaylarda, TAYAD üyesi 5 kişiye saldırdıkları iddiasıyla haklarında, ''basit müessir fiilde bulunmak, güvenlik güçlerine karşı zor ve şiddet kullanarak direnmek'' suçundan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde haklarında dava açılan 11 kişiden 5'i bugün hakim karşısına çıktı.

Duruşmada sanıklar, merak ettikleri için olay yerine gittiklerini ve TAYAD üyesi gençlere vurmadıklarını ileri sürdü.
TAYAD üyesi gençler ise sanıkları teşhis etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, gerçek provokatörlerin bulunmasını istedi ve kendilerine saldıranlardan şikayetçi olduklarını belirttiler. Alınan ifadelerin ardından mahkeme heyeti, 6 ve 10 Nisan'da çıkan olaylarla ilgili olarak görülen iki dosyanın birleştirilmesine karar verirken, duruşmayı 15 Eylül tarihine erteledi.

TAYAD üyesi Zeynep Erduğrul ve beraberindeki 15 kişi, duruşma sonrası adliye çıkışında üzerlerine "Tecritleri kaldırın, ölümleri durdurun" yazılı yelek giyerek basın açıklaması yapmak istedi. Dışarıda bekleyen vatandaşlar ise TAYAD'lı gruba tepki göstererek, bir süre önce Tunceli'de kaçırılan Trabzonlu er Coşkun Krandi'ye sahip çıkmadıklarını söylediler.

Vatandaşların da tepkisinin artması üzerine ortam bir anda gerginleşirken, yaşlı bir adam "Defolun gidin buradan, Adliye önünde PKK'lılar toplanmış açıklama yapıyorlar, gidin buradan" diyerek tepki gösterdi. Yaşanan sözlü tartışmanın ardından vatandaşlar gruba saldırmak isteyince sağduyulu vatandaşlar ve az sayıda polis araya girerek olayı sakinleştirdi. TAYAD üyesi gençler, daha sonra adliyeden ayrıldı.

Trabzon'da 6 Nisan 2005'de bildiri dağıtmaya çalışan 5 kişi, linç edilmek istenmişti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, TAYAD üyesi 5 kişi hakkında, ''memura mukavemet, müessir fiil ve izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak'' suçundan 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 11 kişi hakkında ise 6 ve 10 Nisan'da meydana gelen olaylara karıştıkları iddiasıyla ''basit müessir fiilde bulunmak, güvenlik güçlerine karşı zor ve şiddet kullanarak direnmek'' suçundan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2005 Perşembe 13:46:51
Güncelleme :24 Temmuz 2005 Pazar 13:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?