2
Mayıs
2024
Perşembe
TRABZON

Ahmet Bedevi Kuran


Ahmet Bedevi KURAN   (1884-1966) 

Yazar. Harbiye’yi bitirdi. Öğrenciliği sırasında II.Abdülhamid’in baskı yönetimine karşı gizli çalışmalara katılmaktan tutuklandı. II.Meşrutiyet’in ilanıyla serbest bırakıldı. İttihat ve Terakki’ye karşı çıktı. 31 mart olayından sonra yine tutuklanarak sürgüne gönderildi. Mısır’a kaçtı. Orada başka Jön Türklerle tanıştı. Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın isteği ile Fas ordusunun düzenlenmesi çalışmalarına katıldı.

Fransızlar’ın baskısıyla Fas’tan uzaklaştırıldı. Paris’e gitti. İttihat ve Terakki yönetimine karşı olan Prens Sabahattin’le işbirliği yaptı. Şerif Paşa’nın yayınladığı Meşrutiyet gazetesinde çalıştı. Sadrazam Said paşa ölünce İstanbul’a döndü. Babıali baskınıyla yeniden yönetime geçen İttihat ve Terakki ile mücadeleye girişti.

Arkadaşlarıyla hükümeti devirmeye çalıştı, yakalanarak cezalandırıldı. Önce Bodrum’a, sonra Sinop’a sürüldü. Sinop’tan Sivastopol’e kaçarak Paris’e gitti. Oradan Cenevre’ye geçti. I.Dünya Savaşı sonunda İstanbul’a döndü.
Milli Mücadeleye yardım etmek amacıyla Gebze Kaymakamı oldu. Buradaki çalışmaları anlaşılınca Damat Ferid paşa Hükümeti Onu kaymakamlıktan aldı. İstanbul’a dönerek Kurtuluş savaşı’nı destekleyen çalışmalar yaptı. Savaştan sonra siyasal yaşamdan uzaklaştı.

Başlıca eserleri:

İnkılap Tarihimiz ve Jön Türkler (1945), İnkılap Tarihimiz ve İttihat ve terakki (1948), Din Nedir ve İtikatlar nasıl Gelişmiştir (1952), Hüseyin Cahit yalçın Bey’e Açık Mektup (1955), Osmanlı İmparatorluğu’nda İnkılap hareketleri ve Milli Mücadele (1956), Harbiye Mektebi’nde Hürriyet Mücadelesi (1957).

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar