18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Ortamahalle tarihi evleri ilgi bekliyor

Orta Mahalle, Osmanlı dönemi sivil mimarlık örnekleri, sokakları, merdivenleri çeşmeleri, duvarları, ağaçları ve diğer öğeleriyle tarihi karakterini günümüze aktarabilmiş nadir yerleşim yerlerinden biri olarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Tarihi dokusu tek tek evler olarak değil sokak ve mahalle ölçeğinde de bütünlük gösteren Orta Mahalle’de, geçmiş kültürlerin ürünlerinden ve anıtsal mimarlık örneklerinden olan St. Michael Kilisesi, Şapel ve günümüzde ilkokul (Fevzi Paşa İlköğretim Okulu) olarak kullanılan Kilise Okulu yer alıyor. Mahalle sit alanı içerisinde, 24 adet tescilli sivil mimarlık örneği konut bulunuyor. Hemen hepsi bahçe içerisinde, yapımında taş, ahşap ve kiremit kullanılan yaklaşık 100 yıllık tarihi bulunan evler, bol pencereli geniş sofalar ve denize bakan görünümleri ile dikkat çekiyor.


Ahşap evlerin bakım ve onarımı zor ve masraflı olduğundan, genelde dar gelirli olan mahalle halkı, zaman içerisinde evlerini terk ederken, maddi durumu daha da kötü olan ailelere çok cüzi kiralarla kiralanıyor. Bu durum ise evlerin zaman içerisinde bakımsızlıktan yıkılmasına sebep oluyor. Geçmişteki büyük ailelerin yerine çekirdek ailelerin alması ile konutlar bir aile için çok büyük yapılara dönüşürken, bu nedenle onarılmaları ve temizlenmeleri sorun oluyor. Bu soruna ekonomik güçlüklerin de eklenmesi ile konutların orijinal planları değiştiriliyor ve eklentiler yapılarak binanın tarihi dokusu bozuluyor. Özellikle son yıllarda uzun zamandır burada oturan mahalle sakinleri giderek azalırken, yaşlılar geçmişe bağlılıkları nedeniyle burada oturmaya devam ediyor.


Orta Mahalle’nin koruma sorunları, ülkenin diğer yörelerinde gözlenen tarihi çevre sorunları ile paralellik gösterirken, Akçaabat Belediyesi ve Trabzon Mimarlar Odası’nın söz konusu mahalleyi kurtarma çabaları gereken desteği görmüyor.

TRABZON (İHA) -
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2004 Pazar 14:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?