20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇAYKARA - TRABZON

Karadenizli bunu da yaptı

Trabzon’un Çaykara ilçesinde, ikindi vakti ezanları, diğer bölgelere göre yaklaşık 1.5 saat geç okunuyor. Çaykara ilçe merkezi ve köylerinde uzun süredir devam eden ikindi ezanının diğer ilçelerden farklı bir zamanda okunması ve namazların da buna göre kılınmasının bölgeye gelen yabancıları şaşırttığı belirtildi.

Çaykara Merkez Camisi imamı Seyfettin Erkan, ikindi namazının, Türkiye’de "asr-ı evvel" vaktinde kılındığı halde Çaykara’da "asr-ı sani" vaktinde kılındığını söyledi.

Bunun fıkhi bir temeli olduğunu ifade eden Erkan, şöyle devam etti:

"İmameyn Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre, bir cismin öğleden önceki gölgesinin boyu cismin boyu kadar arttığında öğle vakti bitmiş, ikindi vakti girmiş oluyor. Mesela, 100 santim olan bir cismin öğleden önceki gölgesi 10 santim ise gölgesinin boyu 110 santime ulaşınca öğle vakti bitmiş, ikindi vakti girmiş oluyor. Buna da asr-ı evvel deniyor. İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye göre ise iki katına ulaştığı zaman ikindi vakti girmiş oluyor. Buna da asr-ı sani deniyor."

Çaykara’ya atanana kadar ilçede ikindinin "asr-ı sani" vaktinde kılındığını bilmediğini belirten Erkan, "Uzaktan buraya gelenler bunu yadırgıyor. Uzun zamandır Çaykara’da ikindi namazı, akşam vaktine yaklaşık 2 saat kala kılınıyor. Bu durum yazın insanların işine yarıyor. Öğle ile ikindi arasındaki zaman farkı 6 saat olabiliyor. Bağda, bahçede çalışan çalışkan Karadeniz insanının işine yarıyor" diye konuştu.

Cami cemaatinden Aydın Yıldırım da diğer yerlerden neden farklı zamanlarda kılındığını bilmediğini ifade ederek, "Burada ikindi, eskiden beri akşamdan 2 saat önce kılınıyor" dedi.

İbrahim Altunbaşoğlu da İstanbul Habibler’deki Selam Camisi’nde de aynı şekilde bir uygulama olduğunu savundu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er ise daha önce Çaykara Müftülüğü’nün kendilerine konuyu bildirdiğini söyledi. Müftülükten Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namaz takvimine uyulmasını istediklerini belirten Er, "Türkiye’de uygulanan Diyanet’in yayınladığı takvimlerdir. Çaykara halkının da buna uyması gerekir. Farklı bir uygulama mümkün değildir" diye konuştu.

Namaz takviminin Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarına göre hazırlandığını anlatan Er, namaz saatlerinin bilimsel esaslara göre hazırlandığını kaydetti. Er, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin her yerinde bu takvim uygulanıyor. Çaykara’nın bu konuda diretmesinin bir anlamı yok. Çaykara’yı farklı bir şekilde düşünmemiz mümkün değil. Böyle bir farklılık vatandaşlar arasında ikiliğe vesile olur. Bunun hemen giderilmesi gerekir. Trabzon’da namaz kılan kişi Çaykara’ya geldiğinde ikinci defa mı namaz kılacak? Türkiye’nin her yerinde uygulama aynı, Çaykara’da farklı olması hoş görünmez."

AA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 20:07:24
Güncelleme :6 Ağustos 2008 Çarşamba 22:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
osman şentürk IP: 212.174.189.xxx Tarih : 13.08.2008 10:44:07

bu konu yıllardır devam eden bır durum bu konulara tahmine yada mantık en bır cevap aramak doğru deyıl konu ibadedt meselesı ve ibadetın vaktı meselesı yetkılı ve bilen bilgısahıbı olan bır açıklık getırsın