2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇAYKARA - TRABZON
Nufus
740.569
Yüz Ölçümü
4.685
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
14.018
Yüz Ölçümü
637
Belediye Sayısı
32
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Cevdet Sunay Evi-Müzesi

Trabzon Çaykara İlçesine 21 km. uzaklıkta bulunan, Çaykara-Sultan Murat Yaylası yolu üzerindeki Ataköy beldesinde bulunan yapı iki katlı tipik bir köy evidir.

1900 yılında Ataköy'de doğan, Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanlığı ve Kontenjan senatörlüğü yaptıktan sonra 1982 yılında ölen  Cevdet SUNAY'ın doğduğu ev, restore edilerek 2001 yılında Cevdet Sunay Evi-Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Yapı iki katlı, dış duvarları kesme taştan, iç bölmeler ahşaptan yapılmıştır.Müze olarak düzenlenen zemin katın doğu-batı yönünde iki kapısı vardır. Alt kat depo olarak kullanılmaktadır.

Girişte geniş bir salon yer almakta olup, geleneksel köy evinin oturma mekanı olarak aslına uygun biçimde düzenlenmiştir. Duvarlarda Cevdet Sunay'ın yaşamından kesitleri yansıtan fotoğraflar teşhir edilmiştir. Çalışma odası olarak düzenlenen mekanda; Cevdet Sunay'ın kitapları, fotoğrafları, şilt, berat ve diğer belgelerle birlikte çalışma masası ve koltuklar yer almaktadır. Yatak odası, kendi kullandığı karyola, komidin ve diğer özel eşyalarla, misafir odası da yine kendisine ait özgün eşyalarla düzenlenmiştir.

Cevdet Sunay Evi-Müzesi Pazar günü hariç haftanın diğer günlerinde ziyarete açıktır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 12:31:52

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR