1
Mayıs
2025
Perşembe
ALAPLI - ZONGULDAK

Liman için start verildi

Zonguldak'ın Alaplı ilçesi TSO Başkanı ve Alport A.Ş. ortaklarından Rafet Kılıç, Alaplı'ya liman yapmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, “Hayal gibi görünen bu proje 166 milyon TL'ye mal olacak” dedi.


Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Rafet Kılıç, ilçeye yapılması planlanan Liman projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Kılıç, toplantıda yaptığı açıklamada, Alaplı'nın bu projeye ihtiyacı olduğunu belirterek, dünya ticaretinin yüzde 90'ından fazlasının deniz yolu ile yapıldığını söyledi. Kılıç, “8 bin 333 kilometre kıyı uzunluğuna sahip ülkemizin denizlerden ve denizcilikten gereği gibi yararlanamadığı öteden beri bilinmektedir. Dünyanın 2/3'ünü kaplayan sularda, ülkemizin de bir pano olduğu gerçeği kadar, bu kaynağı rasyonel bir şekilde kullanmanın gerekliliği de bir gerçektir. Zira temel amaç olan yük ve yolcu taşımacılığı liman ile başlamakta ve liman ile bitmektedir. Dünya ticaretinin yüzde 90'ından fazlası deniz yolu ile yapılmaktadır.Gerek büyük miktarlarda yükleri bir seferde taşıma özelliği, gerekse taşıma maliyetinin diğer taşıma türlerine göre daha ucuz olması, çevreyi az kirleten ulaştırma türü olması, tüketilen enerjinin 'yolcu-kilometre' ve 'ton-kilometre' başına diğer ulaşım tipleriyle karşılaştırıldığında maliyetinin en az olması deniz yolu taşımacılığının tercih edilmesinde ki en önemli başlıklardır. Ülkemizde iç ve dış ticarete hizmet veren 26 adet kamu limanı ile özel sektör liman ve iskelelerinin kapasitesi 200 milyon ton /yıl'dır. Bu kapasitenin önümüzdeki yıllarda yetersiz kalacağı göz önüne alınarak Denizcilik Müsteşarlığı 2015 yılına kadar 200 milyon ton /yıllık ek kapasite ilavesi ile liman kapasitelerinin toplamını 400 milyon ton/yıl'a çıkarılmasını hedeflemektedir” dedi.


“YATIRIM BATI KARADENİZ'E HİTAP EDECEK”
Alaplı TSO Başkanı Rafet Kılıç, limanda her nevi yükleme ve boşaltmanın yapılabileceğini belirterek, “Söz konusu yatırım Batı Karadeniz Bölgesi'ne hitap edecek niteliklere sahip, her nevi yük boşaltma ve yükleme faaliyetinde bulunabilecek ve aynı zamanda RO-RO Römorkör yanaşma rıhtımları da bulunan liman hizmetlerini kapsamaktadır. Yatırım yeri olarak, Zonguldak ili Alaplı ilçesi, Merkez Mahallesi Taşbaşı mevkii ile Kılçak mevkii arasında kalmaktadır. Alan Alaplı çayının denize açılan kısmından başlayarak karayolu boyunca bin 900 metre uzunluğa ulaşmaktadır. Alaplı ilçe merkeze 0 kilometre Kdz. Ereğli ilçe merkezine 17 kilometre mesafede yer almaktadır. Yatırım yerinin tahsis işlemlerinin tamamlanmasına müteakip yatırıma başlanacaktır. Proje hayata geçtikten sonra alan içerisinde çalışacak kişi sayısı 750 kişinin yerleşik olarak 3 vardiya şeklinde çalışması planlanmaktadır” diye konuştu.


PROJENİN GEREKÇESİ
TSO Başkanı Kılıç, bölgenin sahil şeridi olarak geniş bir alana sahip olduğunu, ama bu sahil kesiminin bu zamana kadar çok verimli bir şekilde kullanılamadığını belirtti. Bölgede ulaşım noktasında yapılan yatırımlara dikkat edildiğinde son dönemlerde kara ve demir yolu konusun da ciddi projelerin hayata geçtiğini belirten Kılıç, amaçlarının eksik olan deniz ulaşımını da aktif hale getirmek olduğunu söyledi. Kılıç, “Bölgemiz demir çelik sektörü ve kömür sektörü olarak gelişimini tamamlamış ve bu doğrultuda da sanayileşme sürecinin ortalarına gelmiştir. Yapılan fizibilite çalışmaları neticesinde bölgemizde ihracat harici üretilen tüm malların kara yolu kullanılmak sureti ile bölgeden taşındığı tespit edilmiştir. Fakat bölgemiz sahil şeridi olarak geniş bir alana sahip olduğu halde bu sahil kesimi bu zaman kadar çok verimli bir şekilde kullanılamamıştır. Yaklaşık olarak üç ay gibi bir yaz dönemine ait olan bölgemizde turizm destekli yatırımların yapılması uygun bir yatırım anlayışı olmamaktadır. Bugüne kadar ki süreçte yapılan yatırımların yatırım analizleri yapıldığında ağırlıklı olarak üretime dayalı sanayi ve tersanecilik hedefli yatırımlar göze çarpmaktadır. Bölgemizin ulaşım noktasında yapılan yatırımlara dikkat edildiğinde son dönemlerde kara ve demir yolu konusun da ciddi projelerin varlığı görülmektedir. Amacımız burada eksik olan deniz ulaşımında aktif hale getirilmesidir. Bu amaçla liman projelerinde bölgemiz de birçok kuruluşun uzun süredir çalışma içinde olduğu tespit edilmiştir. Her liman farklı medeniyetlere açılan bir kapı niteliğinde olup Alaplı limanı yöremiz ile bu farklı medeniyetleri ticaret bağı ile bağlayacak ve bu sayede Alaplı ekonomisine ayrı bir hareketlilik ve katkı sağlayacaktır. Yapılması planlanan Alaplı Limanı bittiğinde konum olarak Ereğli ve Alaplı Organize Sanayi'ne son derece yakın olması sebebi ile bugüne kadar bölgemiz yatırımcıları haricinde yatırım yapılmayan organize sanayimi zinde yabancıların ilgi odağı olacağı kuşkusuzdur. Bu sayede Alaplı yöresinde buluna esnaf, tüccar, bakkal, kasap ve berberine kadar birçok küçük işletmecilerin de bu yatırımdan faydalanacağı da ortadadır. Zira liman yapımı sonrasında yeni gelecek organize sanayi yatırımlarını saymazsak sadece liman yatırımı kendisinde asgari 750 kişiye istihdam sağlanması planlanmaktadır” dedi.


LİMAN DENİZ DOLGUSU İLE ELDE EDİLECEK
Başkan Rafet Kılıç, Alaplı limanını ileri yıllarda oluşacak liman ihtiyaçlarının karşılanması da önemli bir rol alacağını, hazırlanan Avam Proje üzerinden değerlendirme yapıldığında hem yoğun sanayi yatırımlarına hem de konteynır taşımacılığına uygun alanları birlikte taşıyabileceği muhtemel olduğunu söyledi. Kılıç, “Bölgemizde yılda ortalama olarak toplam ERDEMİR Limanına bin 100 gemi, Ereğli Limanına 50 gemi, Ereğli Barınak Limanına 60 gemi ve Zonguldak TTK Limanına 200 gemi olmak üzere toplam bin 410 gemi gelmektedir. Bunların çoğunluğu genel yük taşımaktadır. Konteynır tipi yük taşımacılığı çok verimli bir şekilde yapılmaktadır.
Bu noktadan hareketle bölgeden konteynır limanın varlığının az olması yeni yapılacak liman sahalarının mevcut talebi bile karşılayamayacağı, çünkü yeni limanların bir çoğunun geri planda yoğun sanayinin var olduğu belirlenmiştir. Bu limanlar ancak liman sahasının arka platformunda tasarlanan sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak için yapılacaktır. Örneğin, Filyos Limanı yıllık 25 milyon ton/yıl olacak fakat Filyos Limanı geri sahalarına baktığınızda yaklaşık olarak 7 milyon metrekare alan sanayi ve depolama alanı olarak tasarlanmıştır. Alaplı Liman Projesi bu noktada da önem kazanmaktadır. İleri yıllarda oluşacak liman ihtiyaçlarının karşılanması da önemli bir rol alacaktır. Hazırlanan Avam Proje üzerinden değerlendirme yapıldığında, hem yoğun sanayi yatırımlarına hem de konteynır taşımacılığına uygun alanları birlikte taşıyabileceği muhtemeldir. Tamamı deniz dolgusu ile elde edilecek alanda, gerekli izinlerin alınması ile birlikte çevre ocak sahalarından temin edilecek malzeme ile doldurulacaktır. Tahmini olarak doldurma işlemi için ön görülen süre 3 yıldır. Liman projesinin hayata geçmesi ile birlikte Alaplı Çayı üzerinde de ciddi yatırım ve düzenleme çalışmaları yapılacağı tahmin edilmektedir. Yıllardır ciddi anlamda temizliği yapılmayan ve değerlendirilmeyen Alaplı Çayı'nın da bu proje sayesinde aktif kullanımının sağlanacağını düşünmekteyiz. Yatırım yapmayı düşündüğümüz Alaplı limanına bölgemizdeki iş adamlarından güçleri nispetinde projeye ortak olmalarını ve destek vermelerini bekliyoruz” diye konuştu. Bu limanın şimdiden herkese hayırlı olmasını dileyen Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu projemiz Alaplı ve bölgemiz için iş ve aş kapısı olacak bölgemiz ekonomisi canlanacak Alaplı dünyaya açılan bir pencere olacaktır.166 milyon 753 dolarlık bu projenin hayırlı olmasını temenni eder bu projede bizleri yalnız bırakmayan başta sayın valimize bölge milletvekillerimize, kaymakamımıza, belediye başkanımıza, DLH ve sivil toplum kuruluşlarına şimdiden teşekkür eder saygılar sunarız” dedi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 22:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?