24
Mayıs
2024
Cuma
ALAPLI - ZONGULDAK

Tüketicilere uyarı!

TEKİN'DEN TÜKETECİLERE UYARI

Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, Tüketicileri alışverişlerde aldanmamaları ve haklarını bilmeleri konusunda uyardı.

Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, alışverişte aldanmamak için hakların bilinmesi gerektiğini söyledi. Herkesin tüketici olduğunu kaydeden Tekin, alışverişte aldanmamak için hakları bilmek gerektiğini ifade etti. Tüketicilerin taksitli satışlarda sözleşme yapmaları ve ayıplı mal hizmeti kabul etmemeleri gerektiğini belirten Tekin, “Satın aldığınız mal ayıplı çıkabilir ya da size sunulan hizmet ayıplı olabilir. Malın ayıplı olduğunu anlarsanız, 15 gün içinde, bu malı satıcıya geri vererek, ödediğiz bedelin iadesini, aynı kalitede bir ürünle değiştirilmesini, ücretsiz onarımını, ayıbın nedeni kadar indirim yapılmasını talep edebilirsiniz. Satıcı bu talebinizi reddemez. Hizmetin ayıplı olduğunu görürseniz, yine 15 gün içinde yeniden yapılmasını, ödediğiniz bedelin iadesini talep edebilirsiniz. Taksitli satışlarda sözleşme yapın. Satıcı, taksitli ve ön ödemeli satışlarda yazılı sözleşme yapmak ve bu sözleşmenin bir nüshasını size vermek zorundadır. Sözleşmede, sizi sonradan beklenmedik bir durum ile karşı karşıya bırakacak bilgi eksiklikleri olmamalıdır. Kampanyalı satışlarda, taksitli satışlarda olduğu gibi, haklarınızın dayanağı imzalayacağınız sözleşme olacaktır. Sözleşmede bilinmedik bir husus kalmamasına dikkat edin. Üretici firma garantisi isteyin. Sözleşme dışında senet veya çek imzalamayın. Ödeyeceğiniz miktara karşı da banka teminat mektubu isteyin. İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin ayıplı olması durumunda, satıcı, bayi, acenta, temsilci, imalatçı-üretici ve ithalatçı birlikte ve zincirleme sorumludur” dedi.

Kapıdan alışverişlerde dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Tekin, “Kapıdan satışlar tüketiciyi en fazla zarara uğratan satış şeklidir. Bütün risklerine karşın kapıdan alışveriş yaparsanız, özellikle tarihsiz ve eski tarihli sözleşmeleri imzalamayın. Hediye çıktı vaatlerine aldanmayın. Kimsenin 5 paralık satış yapmak için sizi işe alacağını yada pahalı hediye vereceğini zannetmeyin. Hediye çıktı, ya da biz falan filan firmanın elamanıyız şeklinde size satılmaya çalışılan üründe ya da satışta mutlaka hile vardır. Satış sözleşmesinin mutlaka bir suretini size vermeleri gerekir. 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden, satın almaktan cayma hakkına sahipsiniz. Ancak, cayma bildirimini sözlü değil, mutlaka iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapın. Satıcı, 10 gün içinde sizden aldığı parayı kıymetli evrakı, sizi borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve 20 gün içinde de malını geri almak zorundadır. Etiketsiz ürün almayın. Perakende satışa sunulan ürünlerin veya ambalajlarının üzerinde, menşei, cinsi ve fiyatını bildiren etiketler bulundurulması zorunludur” diye konuştu. Üretici veya ithalatçı firmaların sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorunda olduklarını belirten Tekin sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir yıldan az olmaması gereken garanti süresi içinde meydana gelen arızaların ücretiz giderilmesi zorunludur. Garanti süresi içinde aynı arıza 2 defadan fazla, değişik arızalar 4 defadan fazla olursa, ürünün aynı kalitede yeni bir ürün ile değiştirilmesini isteme hakkınız vardır. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzları ile birlikte satılması zorunludur. Yetkili servisleri tercih edin. Üretici veya ithalatçı firmalar, sattıkları sanayi mallarının bakım ve onarımı için yeterli sayıda servis istasyonu kurmak ve teknisyen bulundurmak zorundadır. Ürünün serviste kalış süresi, hiçbir gerekçe ile, 30 iş gününü geçemez.”

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 16:30:01
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 18:09:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?