24
Mayıs
2024
Cuma
EREĞLİ - ZONGULDAK

Armutlucuma'ya karantina

Ereğli'nin Armutlucuma Köyü’nde, kesilen büyükbaş hayvanın otopsisinde şarbona rastlanması üzerine köy karantinaya alındı.

Ereğli İlçe Tarım Müdürü Ahmet Fikri Kızmaz, köylülerden Savaş Demircan’ın, veteriner hekimin gelmesini beklemeden hasta olan ineğini telef olmaması için kestiğini belirterek, Ankara’ya otopsi için gönderilen ette şarbona rastlandığını söyledi.

Köyü 2 ay süreyle karantinada tutacaklarını belirten Kızmaz, "Olası salgın tehdidine karşı köy 2 ay süreyle karantinada tutulacak. Armutlucuma’da 350 civarındaki hayvana şarbon aşısı yapmaya başladık ve 2 ay süreyle de köyde fenni temizlik işlemleri gerçekleştiriyoruz. Ekiplerimiz hastalığın diğer hayvanlara geçip geçmediği yönündeki araştırmalarını sürdürüyor. Ancak, hastalığın 1 hayvanda görülmüş olması salgın tehdidine karşın karantina önlemi gerektiriyor. Şu anda köyde şarbon tehlikesi olduğuna yönelik uyarılarda bulunuyoruz. Bölgeye yeni hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Vatandaşları da hastalığın bulaşma riski konusunda bilgilendirdik. Şarbon yarasına temas ya da hayvanın etinin yenmesiyle hastalık yayılabiliyor. Hastalığın mikrobu uzun yıllar yaşayabildiğinden gerekli kontrollerimizi sürdüreceğiz’’ dedi.

Kızmaz, mikrobun saman ya da yemden bulaşabileceği şüphesiyle tahlil edilmesi için Ankara’ya numune gönderdiklerini ve şarbon çıkan hayvanın etinin köyde açılan çukurda yakıldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 15:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?