22
Mayıs
2024
Çarşamba
EREĞLİ - ZONGULDAK

Baykal: Türkiye'nin can damarını sattırmayız

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının (ERDEMİR) blok satışına karşı çıkmak için beraberindeki milletvekilleriyle birlikte ERDEMİR’e gelen CHP lideri Deniz Baykal, "1 Mart’ta Türkiye’nin başına bela açılmasını önlediysek, ERDEMİR’in satışını da önleyeceğiz" dedi.

Öğle saatlerinde Ereğli’ye gelen ve ERDEMİR’e giden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ilk olarak işçilerle öğle yemeği yedi. Daha sonra Türk Metal Sendikası Genel başkanı Mustafa Özbek’le birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Baykal, ERDEMİR’in satılmaması için tüm mücadeleyi vereceklerini söyledi. Baykal, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, ERDEMİR’in özelleştirilmesinin normal olmadığını belirterek, fabrikanın satışına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Baykal, "ERDEMİR olayını bilmeyenler, hemen satalım diyorlar. Ama bir süre sonra işin içine girince, gerçekleri görüp öğrenince, iyi niyetli insanlar işin kolay olmadığını tespit ediyorlar. 1995 yılında böyle bir sorun yaşandı. Şimdi tekrar sağduyuyu harekete geçirmek istiyoruz. Blok satış işi yanlış. Bundan önce görülmüş özelleştirme gibi bir olay değil burası. ERDEMİR’i özelleştirme dışında tutmak gerekiyor. Herkesin oturup düşünmesi lazım. Mecliste bu konuyu ayrıca gündeme getireceğiz. Satmak isteyenlere ’düşünün, elinizi vicdanınıza koyun’ diyeceğiz. Umut ediyorum, sağduyu hakim olur. Biz sonuna kadar, bu yanlışı önlemeye ve satışı engellemeye çalışacağız. Halkı, toplumu harekete geçireceğiz. Aklı başında yöneticiler, sendikacılar, bu mücadelenin içinde yer almak zorundadır. Bu parti olayı değil, normal bir özelleştirme olayı değil, bambaşka bir olay. Nasıl 1 Mart’ta Türkiye’nin başına bela açılmasını önlediysek, ERDEMİR’in özelleştirmesini de önleyeceğiz. Türkiye’yi önemli bir sorundan kurtarmış olacağız" dedi.

ERDEMİR’in blok satışıyla ilgili olarak Özelleştirme İdaresi’nin aldığı kararın, Türkiye sanayisinde olağanüstü olumsuz gelişmelere yolaçabileceğini belirten Baykal, kendilerine Ereğli’ye bu kararın getirdiğini söyledi. ERDEMİR’den hazineye intikal eden yüzde 46.12’lik blok satışı yöntemiyle karar alınmasının, ERDEMİR’in, ekonominin, sanayinin geleceğinde çok önemli sorunlara yol açacağını kaydeden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 20 yıldan beri çeşitli sektörlerde uygulanan özelleştirme politikasının ERDEMİR için yapılmadığını, yeni bir özelleştirme projesi gündeme getirildiğini belirterek, bu yeni projeye tepkili olduklarını dile getirdi.

Baykal, "Özelleştirme yapılabilir ve zaman zaman özelleştirme yöntemini anlamak, tartışmak mümkün olabilir. Ama bugün yapılan herhangi bir özelleştirme politikası değil. Eğer böyle sayılırsa çok büyük yanlışlık yapılır. Önce ERDEMİR’in ne olduğuna bakmakta yarar var. ERDEMİR, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi içinde ekonomi alanında en net, en çetin başarıyı ortaya koyan, bütün Türkiye’nin iftihar ettiği, göğsümüzü kabartan bir büyük kuruluştur. Burası sıradan bir sanayi kuruluşu değildir. Türk ekonomisinin amiral gemisidir. Ekonominin kalbidir. En önemli, en başarılı kuruluşumuzdur. 500 sanayi kuruluşu arasında yapılan sıralamada 2003 yılında 3., bu yıl birinci sırada yer almıştır. Böyle bir sektörde 500 sanayi kuruluşunun bir numarasını satmak ihanettir" şeklinde konuştu.

"ERDEMİR’İ SATIN ALANLAR, TÜRKİYE’NİN PAZARINA EL KOYARLAR"

ERDEMİR’i alacak olanın da çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Baykal, "Fabrikayı alacaklar arasında dünya demir çelik tröstlerinin uzantıları olacaktır. Türkiye’de çok hızlı dinamik bir piyasa var. Türkiye’den ERDEMİR’in alınması, Türkiye’nin pazarına el konulmasıdır. Buna el koyanlar, demir-çelik üretimini Türkiye’de mi yaparlar, kendi fabrikalarında üretip Türkiye’ye mi satarlar, artık bunun tercihini yapmak bizim elimizden çıkacak demektir. Bunun olumsuz sosyo-ekonomik sonuçları olacaktır. İthalat açısından yol açacağı sonuçlar vardır. Tüm bunları göz göre göre, sadece 6 aylık ithalat bedeli karşılığı satmayı kabul etmek, akla, mantığa sağduyuya, ekonomiye, siyasete, dış politikaya, stratejiye hiç bir şeye sığmaz. Bu çok net bir olaydır. Bunu normal bir özelleştirme tartışması görmek yanlış olur. Bu Türkiye’nin bir meselesidir" dedi.

Baykal, daha önce de CHP’li bir grubun ERDEMİR’de inceleme yaptığını söyleyerek, açıklanan raporlar doğrultusunda fabrikanın blok satışından vazgeçileceğini umduklarını ancak alınan karardan geri dönülmediğini gördüklerini belirtti. Bu durumun kendilerini yaraladığını söyleyen Baykal, "Ertelenir diye umut ettik ama blok satış kararı alındı. Bu bizi çok yaraladı. Türkiye’nin can damarını, ekonominin atardamarını, en önemli kuruluşunu, kalesini satacaksınız. Böyle bir olayı hiç bir ülke doğal karşılamaz. Amerika’da, Fransa’da İngiltere’de karşılamaz. Bir ülke sadece siyasi kurumlarından ibaret değildir. ERDEMİR’ler yoksa, temel kuruluşlar yoksa, diğer siyasi kuruluşlar anlamını kaybeder. Mecliste bunun müzakeresini yapmadan, milletvekilleri ’evet satılsın’ demesi söz konusu olmadan bu işi bir oldu bittiye getirmeyi biz kabul edemeyiz. Gelecek kuşaklar bizi affetmez. Bunun gereğini yapmak için buradayız" şeklinde konuştu.

Baykal’ın konuşmasının ardından söz alan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek de, ERDEMİR’i sattırmayacaklarını vurguladı. Özbek, "260 bin metal işçisi adına Sayın Baykal’a teşekkür ediyorum. Sizin mecliste vereceğiniz mücadeleye biz tabanda halkımızla, işçimizle ses vereceğiz. Buna söz veriyoruz. ERDEMİR’i sattırmayız. Gerekirse Türkiye’nin her bölgesinde mitingler düzenleriz. 150 bin kişiyi sokağa dökeriz, buna gücümüz var. Aklı selim iktidar milletvekillerinin ihanete varacak satışa evet diyeceklerine inanmıyorum" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından CHP lideri Baykal’a, fabrika yöneticileri tarafından brifing verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 16:48:11
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 15:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?