15
Mayıs
2024
Çarşamba
EREĞLİ - ZONGULDAK

Bir başkadır meytarlı köçekli düğün

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaz aylarıyla artan düğün merasimleri meytar ve köçeklerin yüzünü güldürdü.

Zonguldak bölgesinde geleneksel hale gelen köçekler ve zurnacı-davulcudan oluşan meytar takımı, işlerinin açılmasıyla para kazanmaya başladılar. Özellikle kırsal kesimlerde geleneği hiç bozulmadan devam eden düğünlerin değişmez enstrümanı olan köçekler, beraberindeki zurnacı ve davulcu ile köy köy dolaşıp 3 gün 3 gece süren düğünlerde boy gösteriyorlar.

Ereğli bölgesinde bu yıl, bir meytar takımının gelin alma ile birlikte bir gecesi, düğün sahibine 350 YTL'ye mal oluyor. Çömlekçi köyü meytar takımı ekip başı Alaaddin Öztürk, "Bizim düğünlerimiz 3 gün 3 gece sürüyor. Gelin alma ile birlikte sabaha kadar bir meytar takımı düğün sahibinin belirlediği kişilere hizmet ediyoruz. Bir düğün genellikle 2-3 meytar takımı ile yapılıyor. Düğün sahibinin çevresine ve parasına bağlı. Bir düğünde 10 meytar takımı da çalabilir. Ereğli bölgesinde 20'den fazla meytar takımı var. İşlerimiz şimdi açıldı, kış ayında yatıyoruz, davulcular bir tek ramazan bayramında para kazanabiliyor. Zurnacı ile köçek, kışı işsiz geçiriyor. Yaz ayında kazandığımızı kışta yiyoruz" dedi.

Düğünlerde en çok ilgiyi köçeklerin gördüğünü söyleyen köçek Ramazan Sezgin, "Bir erkeğin üzerine etek giyip eline zil takıp herkesin önünde oynaması yörenin geleneğini bilmeyen insanlar tarafından farklı yorumlanıyor. Bizi erkek dansçı ile kıyaslayanlar bile var. Biz köçeğiz. Geleneksel adımız bu. Hem söyler hem oynarız. Biz olmazsak düğünlerin bir tadı olmaz" şeklinde konuştu.

Ereğli'ye bağlı Ballıca Köyünden Bülent Aksoy ile Akkaya Köyünden Ayşe Arslan da 3 gün 3 gece süren meytarlı düğün meraseminin ardından evlendiler.

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2007 Pazartesi 17:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zeki onay IP: 88.238.2.xxx Tarih : 29.06.2007 22:36:06
her yörenin kendine özgü adet ve gelenekleri vardır.kırsal kesim insanının yegane eğlencesi olan düğünlerimizin bu alanda yeri tartışılmaz.köçek diye tabir edilen insanlarda bu uğraşıyı meslek olarak yapan ama diğer zamanlarda bizim sizin gibi normal erkeklerdir.farklı yorumlayanlara duyurulur...not:ben köçek değilim.