22
Mayıs
2024
Çarşamba
EREĞLİ - ZONGULDAK

Çevreci ERDEMİR

Ereğli'de, "Dünya Çevre Günü" dolayısıyla ERDEMİR çalışanı ile Çevre Dostları Derneği üyeleri, belediye plajının temizliğini yaptı. Kıyıdan temizlik yapılırken, ERDEMİR’li dalgıçlar da denizde temizlik yapıp çevre temizliği için suya 4 adet şişenin içinde mesaj bıraktı.

Ereğli-Alaplı Karayolu’nun 10. kilometresinde bulanan Ereğli Belediye Plajı’nda temizlik yapan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) çalışanı ile Çevre Dostları Derneği üyeleri, aileleriyle birlikte yaklaşık 2 ton çöp topladı.

150 kişi plajda temizlik yaparken, ERDEMİR Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İsmail Beyazıd’ın da aralarında bulunduğu 4 kişilik dalgıç grubu da deniz altında çevresel yönden incelemelerde bulundu. Deniz altından inceleme yaptıktan sonra Beyazıd, 5 tane şişe içine çevre temizliğinin önemini anlatan bir yazı koyduklarını ve bunun 4’ünü denize bıraktıklarını, birini ise ERDEMİR Müzesi’ne koyacaklarını söyledi. Çevre Dostları Derneği Başkanı Rıfat Sipahioğlu ise dernek olarak çevreye karşı her zaman duyarlı olduklarının altını çizerek, yaklaşık 80 üyeleri ile birlikte Ereğli Belediye Plajı’nın çevre temizliğine katıldıklarını söyledi.

ERDEMİR Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İsmail Beyazıd, su altına bıraktıkları mesajda, çevre temizliğine büyük önem verdiklerini, ekonomik kalkınma için çevre yatırımlarının kaçınılmaz hale geldiği günümüzde sanayi kuruluşlarının varlıklarını sürdürebilmeleri ve rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için de çevre koruma anlayışına, stratejilerinde yer verdiklerini söyledi.

"YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN ELELE"

ERDEMİR’in kuruluşundan beri devreye aldığı 360 milyon USD tutarındaki çevre yatırımlarıyla, üretim süreçlerini çevreyle duyarlı bir biçimde yönettiğini belirten Beyazıd, "Şirketimiz, çevrenin korunması ve bu alanda toplumun bilinçlendirilmesi yönündeki faaliyetlerini sürdürmektedir. 2 Haziran 2005’te Prof. Orhan Kural’ın katıldığı ’Yaşanabilir Bir Çevre İçin Elele’ konulu konferansı düzenleyen şirketimiz, 5 Haziran tarihinde ise ERDEMİR Plajında ’kıyı temizliği’ gerçekleştirdi. Çevre konusundaki duyarlılığını 2004 yılında aldığı ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’yle kanıtlayan Şirketimiz, gerçekleştirdiği yatırımlarla alıcı ortama verdiği atık su ve hava emisyonlarını en aza indirmeyi başarmış, belgenin alınması yönünde sürdürdüğü çalışmalarla katı ve tehlikeli atık yönetim sistemlerini oluşturmuştur. 90’lı yıllardan bu yana ulusal ve uluslararası platformlarda yoğun olarak tartışılan sürdürülebilirlik kavramını, değer yargılarının içerisine yerleştiren ERDEMİR, bu konuda uygulamaya yönelik adımlarını başlatmıştır. Uluslararası Demir ve Çelik Enstitüsü (IISI) tarafından demir-çelik sektörü için geliştirilmiş 11 kriter doğrultusunda ERDEMİR Sürdürülebilir Çelik Raporu, ilk kez 2003 yılında yayınlanmış, 2004 yılı için de yeniden hazırlanmıştır" dedi.

Ereğli plajında bazı vatandaşlar güneşlenirken, ERDEMİR ve çevre dostları üyelerinin temizlik yapmaları da dikkat çekti. Etkinlik sonrası, çevre dostları birlikte öğle yemeği yedi.

"ERDEMİR’İN ÇEVREYE VERDİĞİ ÖNEM"

Dünya Çevre Günü dolayısıyla ERDEMİR’den yapılan yazılı açıklamada ise, ERDEMİR’de üretim proseslerinde oluşan katı atıkların, yüzde 70-80 oranlarında proses içerisinde geri kazanımı gerçekleştiriliyor. Suyun yüzde 90 oranında geri dönüşümü sağlanırken ve proseslerden çıkan 662.551 TEP (ton eşdeğer petrol) değerindeki yan ürünler de yakıt olarak kullanılıyor.

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde ERDEMİR, tüm faaliyet alanlarında olduğu gibi çevre ile ilgili konularda da gelişmeleri yakından takip ettiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"1997 yılında yayınlanan ve 2004 yılında 189.taraf olarak ülkemizin de katıldığı Kyoto Protolü ile CO2 emisyonlarının azaltılması yönündeki uygulamalara, sektöründe ulusal düzeyde destek sağlamakta. Özellikle, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren AB ülkelerinde yürürlüğe giren Emisyon ticareti konusunda hazırlıklar yapılıyor. Emisyon ticareti, herhangi bir AB ülkesinin CO2 emisyonlarını belirlediği hedefin altında gerçekleştirmesi halinde, sağladığı azaltım miktarını, talep halinde başka bir ülkeye satabilme imkanı tanımakta.

Emisyon ticaretinin yanında, gelişmiş ülkeler CO2 emisyonlarının azaltımına yönelik, gelişmekte olan ülkelerde temiz kalkınma teknolojileri konusunda yatırım yapma imkanı bulabileceklerdir. Bu gelişmeleri yakından izlemek, küresel ısınmanın önlenmesi için Türk Demir Çelik Sektörü tarafından izlenecek politikaların belirlenmesine öncülük etmek ve ERDEMİR’de CO2 emisyonlarının azaltılması çalışmalarını yürütmek üzere ETİK (Emisyon Ticareti İzleme Komisyonu) Grubu oluşturuldu. Sürdürülebilir gelişmede ve çevrenin korunmasında önemli bir etmen olan toplumsal gelişimin ve değişimin itici gücünü oluşturan eğitim doğrultusunda da ERDEMİR, 2005 yılında okullarda Çevre Bilinçlendirme Eğitim çalışmalarını başlattı."

 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 19:03:05
Güncelleme :6 Haziran 2005 Pazartesi 14:40:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aylin çakır IP: 88.236.114.xxx Tarih : 28.02.2008 15:58:26

çok güzel ama çok uzun