18
Mayıs
2024
Cumartesi
EREĞLİ - ZONGULDAK

'Erdemir'in yabancılara satışını veto ediyoruz'

Erdemir’in kurucu ortakları arasında yer alan ve halen de ortağı bulunan Ankara Ticaret Odası (ATO), Erdemir’in yabancılara blok satışına karşı olduklarını açıkladı. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, "Kurucu ortak olarak Erdemir’in yabancılara satışını veto ediyoruz" dedi.

Aygün, bugün Erdemir’in satışına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında bu satışla yabancı sermayenin, 1-1.5 milyar dolarla, sadece Erdemir’e değil, İskenderun Demir Çelik ile birlikte 9 şirkete ve en önemlisi de demir cevheri yataklarına sahip olacağını dile getiren Aygün, başka KİT’lere ilgi duymayan yabancıları Erdemir’e yönelten sihirli kelimenin "kelepir mal" olduğunu söyledi.

Piyasa değeri 2.2 milyar dolar olan Ereğli’nin geçen yıl 3.2 milyar dolar satış geliri elde edip, 463 milyon dolar da kar ettiğine dikkat çeken Aygün, "3 yıllık karına eşit bir rakama Erdemir’in kamu hisselerini yabancılara satmak istihdam deposu bu kuruluşun ocaklarına kömür yerine dinamit atmaktır" şeklinde konuştu.

Aygün şunları söyledi: "Kurucuları arasında bulunduğumuz Erdemir, kendi sektöründe bir dünya markası. Coca Cola, Pepsi, Nike, Microsoft ülkeleri için neyi ifade ediyorsa Erdemir de Türkiye için onu ifade ediyor. Erdemir sanayiinin amiral gemisi, Cumhuriyet’in vicdanı, kamunun yüz akıdır. Yabancı sermayede rekor kırmak için özelleştirme yapılmaz. Kar eden işletmeler satılmaz. Cumhuriyetin sembolü olan Erdemir hiç satılamaz. Çok iyi yetişmiş 15 bin kişinin çalıştığı Erdemir’in satışından sonra, işten çıkarmalar yaşanacak, bölge ekonomi bundan olumsuz etkilenecek, vergi gelirleri düşecek. Erdemir devamlı olarak kar ediyor. Devletten bir kuruş almıyor, milyonlarca dolarlık yatırımlarını kendi yapıyor. Türk sanayisinin yılda 7 milyon ton yassı demir ihtiyacı var. Bunun yarısını Ereğli üretiyor. Yılda yaklaşık 4 milyon ton yassı demiri ithalatı için 3 milyar dolar para ödüyoruz. İthalata ödediğimiz rakamın üçte birine Erdemir’i satan basiretsiz tüccar, alan kurnaz bezirgandır."

Yılda 3.5 milyon ton kapasiteye ulaşan Erdemir’in önümüzdeki 5 yıl içerisinde yıllık 10 milyon ton kapasiteye ulaşmasının hedeflendiğini, kapasite artırımı için en son 1.1 milyar dolarlık yatırımı yaptığını hatırlatan Aygün, Türkiye’nin Erdemir’le önümüzdeki yıllarda ithalat değil, ihracat yapar hale geleceğini söyledi. Aygün, "Erdemir iyi yönetiliyor, sağlıklı büyüyor. Ne teknoloji sorunu var ne de Pazar sorunu. Devamlı büyüyerek Türkiye’yi kıskandırıyor, dünyaya parmak ısırtıyor. Ereğli neden yabancıya satılsın? Erdemir’in neresini beğenmiyorlar? Zarar mı ediyor, hasta mı, cüzzamlı mı? Ereğli kimin tavuğuna kış demiş? Bu tesis, yassı mamul denilen boru, beyaz eşya, otomotiv, makine, gemi sanayiinde kullanılan çelik levhaları üreterek sanayii besliyor. İşletme, demir cevheri yataklarından yarıdan fazlasına sahip. Kendi cevherimizi kömürümüzü değerlendiren tek tesis" açıklamasında bulundu.

Erdemir’in kamu hisselerinin ille de elden çıkarılması düşünülüyorsa, satışın yerli sermaye şirket ya da şirketler topluluklarına yapılmasının uygun olacağını dile getiren Aygün, "Koç, Sabancı, Eczacıbaşı. Gelin bu ülkenin vicdanına sahip çıkın. Cumhuriyetin kalesine kendi bayrağınızı çekin. Erdemir’in ürettiği ürünler sizin fabrikalarınızın kullandığı ürünler. Erdemir’I alın, yabancıya gitmesin. Kendi dalında dünyanın 12.si, dünyanın 10. Büyük ihracatçısı olan bu dünya devi elimizde kalsın" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2005 Cumartesi 12:50:20
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 12:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?