23
Mayıs
2024
Perşembe
EREĞLİ - ZONGULDAK

'Göç tarımla önlenir'

Ereğli'de gerçekleştirilen ’Köylere Hizmet Götürme Birliği’ toplantısında, köy sorunları ele alındı. Muhtarlar, köylerinin sorunlarını aktarırken, daire amirleri de isteklerini dile getirdi.

Köylere Hizmet Götürme Birliği Toplantısı, Ereğli Kaymakamı Aziz İnci başkanlığında Müftülük Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, bazı oda başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, daire müdürleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda konuşan Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, şimdiye kadar 4 belde ve 28 köyde yaklaşık bin 500 vatandaşı bilgilendirdiklerini, ancak yeterli ilgiyi göremediklerini söyledi.

Pulat, köylerde yapılan tarımın yanlışlıkları ve doğruluklarını anlatma yönünde çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, "Birçok köyümüzde gübrelemeden ilaçlamaya kadar çok sayıda yanlış uygulama var. Biz bu konuda vatandaşlarımızı uyarmak için çalışmalara başladık. Birçok köyde bize karşı duyarsızlıklar var. Köylülerimiz işsizlikten bahsediyor ancak bizim anlattığımız konular ilgi görmüyor. Bazı yerlerde vatandaşları uyardık, ancak kimse bizi dikkate almıyor" dedi.

Köylerde işsizliğin önlenmesi için vatandaşların yaptığı tarımın özelliğini bilmesi gerektiğine dikkat çeken Pulat, vatandaşların geleneklerine göre tarım yaptığını, bunun da doğru olmadığını dile getirdi. Satılan gübre ve ilaçların tarihinin geçmiş olmasına karşı muhtarları uyaran Pulat, ’patpat’ olarak nitelendirilen tarım araçlarının da kayıtlarının yapılmasını istedi.

AKP İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Köse ise, sanayi kalkınması ile birlikte köylerin öldüğünü ileri sürdü. İnsanların asgari ücrete bile razı olup, sosyal güvenceye kavuşmak için şehirlere akın ettiğini belirten Köse, bu göçün ancak tarımla durdurulabileceğini kaydetti. Sanayinin aile yapısını bozacağını savunan Köse, şehirde ne kadar istihdam olursa olsun köylerde tarıma önem verilmesi gerektiğine değindi.

Ereğli Kaymakamı Aziz İnci de, konuşmasında, köylerde organik tarıma geçme düşüncesini 30 yıldır savunduğunu söyledi. İnci, organik tarıma geçmek için yapılacak olan çalışmalara destek vermeye her zaman hazır olduklarını vurguladı.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Likoğlu ise, 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin alt yapı çalışmalarının bu sene içerisinde tamamlanacağını ifade etti. Likoğlu, 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin bitmeden 2.’si için yer arayışlarında olduklarını belirterek, bu konuda muhtarlardan yardım istedi.

Toplantıya katılan İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili İsa Yılmaz, köylerde ana sınıfı açmak için muhtarlardan, ana sınıfa gidebilecek kişilerin tespitini istedi. Yılmaz ayrıca, 79 köy okulunun taşıma dolayısıyla atıl kaldığını, bunun korumasını ise muhtarlara ait olduğunu dile getirdi. Yılmaz, bazı köy muhtarlarının okul bahçesinde bulunan ağaçları kestiğini, okulun sıralarını ve eşyalarını başka yerlere verdiği yönde kendilerine bilgi ulaştığını belirterek, muhtarların yaptıklarının doğru olmadığını kaydetti.

Muhtarlar da köylerinde oluşan sorunları toplantıda yetkililere aktardı ve çözüm isteklerini yineledi. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, köylerin sorunlarını tespit ederek ilgili makamlara ilettiklerini ve bunlara çözüm beklediklerini dile getirdi.



--------------------------------------------------------------------------------

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 15:43:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?