18
Mayıs
2024
Cumartesi
EREĞLİ - ZONGULDAK

'Her Türk çocuğu Çanakkale'yi görmeli'

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde Eğitim Sevenler Derneği’nin düzenlediği "Çanakkale Mahşeri" konulu konferansa katılan gazeteci-yazar Mehmet Niyazi Özdemir, Çanakkale Savaşı’nın sürecini anlattı.

Gazeteci-yazar Mehmet Niyazi Özdemir, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’ya üstünlüğü kaptırmasının temel nedenlerini ilim, demir ve kömür ile tren yoluna bağladı. İlmi açıdan gerileyen Osmanlı Devleti’nin teknolojik açıdan da gerilediğinin altını çizen Özdemir, "Osmanlı Devleti ihtişamlı döneminde ilimde üstündü. İlimde üstünlüğü teknolojiye de yansıyordu. Ne zaman ilimdeki üstünlüğünü Avrupa’ya kaptırdı, o zaman gerilemeye başladı" dedi.

Gazeteci-yazar Özdemir, Osmanlı Devleti’nde demir ve kömür çıkmamasının güçlü topların yapılmasına engel olduğunu, bunun da savaşların kaybedilmesinde etkin rol oynadığını kaydetti. Demir ve kömürün 1800’lü yıllarda yerini petrole bıraktığını ifade eden Özdemir, yabancı devletlerin petrol açısından zengin olan Osmanlı’yı paylaşmak için yarışa girdiğini dile getirdi. Özdemir, Çanakkale Savaşı’nın ise 3 Kasım 1914 tarihinde başladığını ve 14 ay 6 gün sürdüğünü söyledi.

Çanakkale’de yazılan destanın perde arkasında yaşananları örneklerle anlatan Özdemir, zaman zaman duygulu anlar yaşadı. İki saat ayakta durarak sinevizyon eşliğinde Çanakkale destanını anlatan Özdemir, Çanakkale’yi anlatmaya saatlerin yetmeyeceğini söyledi. Sonuçları itibariyle Çanakkale Savaşı gibi bir savaşın olmadığına dikkat çeken Özdemir, "Çanakkale’de bir tarih yazıldı. Teknolojik açıdan çok geri olan Osmanlı Devleti iman gücüyle nelerin yapılabileceğini gösterdi. 14 ay 6 gün süren savaşta on binlerce şehit verdik. Sonunda da bu destanı yazdık" şeklinde konuştu.

Ereğli Kaymakamı Aziz İnci, herkesin Çanakkale’yi mutlaka görmesi gerektiğine dikkat çekerek, Japonların çocuklarının eğitiminde yaptığı uygulamayı, "Japonlar çocuklarına ilk önce atom bombasının atıldığı Hiroşima’yı gösteriyor. Çünkü çalışmadıkları zaman nasıl olacaklarını anlamaları için. Sonra teknolojilerini gösteriyor. Burada çalıştıkları zaman gelecekleri konumu gösteriyorlar. Son olarak da Çanakkale’ye getiriyorlar. Bunun nedeni ise bir milletin nasıl dirildiğini göstermek. Japon çocukları bu üç aşamadan geçiyor. Biz de mutlaka çocuklarımıza Çanakkale’ye götürmemiz gerekiyor" sözleri ile anlattı.

İlçe Kaymakamı Aziz İnci, Mehmet Niyazi Özdemir’e günün anısına bir plaket verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 17:08:01
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 12:12:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?