18
Mayıs
2024
Cumartesi
EREĞLİ - ZONGULDAK

MÜSİAD Genel Başkanı Bolat, YÖK'e yüklendi

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, Ereğli'de katıldığı, "MÜSİAD Başarılı öğrencilere 10. ödül töreni"nde YÖK’ü eleştirerek, "YÖK tıkandı, acil reform gerekiyor, mesleki eğitimin önünü açmak, ülkenin önünü açmak demektir" dedi.

MÜSİAD Ereğli Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen "10. Başarı Ödülleri" töreni yapıldı. Alaplı ve Ereğli’deki lise ve dengi 30 okulda ilk üç dereceye giren 90 öğrenci düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törene, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, Kaymakam Aziz İnci, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları ve çok sayıda daire amiri ile öğrenci ve velileri katıldı.

MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı Yusuf Karaoğlu, geleneksel hale getirdikleri ödül törenini Batı Karadeniz Bölgesi’nde daha da yaygınlaştıracaklarını belirtirken, Alaplı Belediye Başkanı Faruk Çaturoğlu ise MÜSİAD’ın, kurulduğu günden itibaren iş dünyası derneklerine ayrı bir anlam kazandırarak boşluk doldurduğunu söyledi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise, Erdemir’in satışına karşı çıkmak için MÜSİAD yöneticilerinden destek istedi. Posbıyık, OSB’nin bitirilemeyişini de eleştirdi. Ereğli Kaymakamı Aziz İnci ise, eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılmayacak kadar ulvi ve büyük bir olay olduğunu bunun için herkesimin eğitime destek vermesi gerektiğini anlattı.

MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, Türk nüfusunun yüzde 65’nin 30 yaş altı olduğunu ve her geçen yıl 650 bin yeni gencin işsizler hanesine eklendiğini belirterek, "Bunun için her yıl 50 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Son bir yılda 960 bin kişiye istihdam kapısı açıldı ancak tüm bu çabalar işsiz sayısını 2 milyon 750 binin altına düşürmeye yetmedi" dedi.
Mesleki eğitimin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini ve YÖK’te reform yapılmasını isteyen Bolat şunları söyledi:

"Son 3 yıl içerisinde ekonomimizdeki yüzde 25 büyüme karşısında dahi müteşebbisimiz vasıflı işgücü bulamıyor. Bunun için Mesleki eğitimde reform gerekiyor. Mesleki eğitimin önünü açmak, ülkenin önünü açmakla eşanlamlıdır. Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında Türkiye’den 1 tane üniversite bulunmuyor. Artık YÖK tıkanmıştır, acil reform gerekiyor. Mesleki eğitimde mutlaka katsayı eşitsizliği kaldırılmalıdır. Dünyadaki son 15 yıla bakıldığında, sıçrama yapan ülkeler eğitime, araştırma-geliştirme, kamu sektöründe yeniden reform ve yerli ile yabancı sermayenin önündeki engelleri kaldırarak başarıya ulaşmışlardır. Biz MÜSİAD olarak 2B yasasının, orman arazileri yasasının, bir milli mutabakat içerisinde çıkartılarak gelirlerinin eğitime harcanması taraftarıyız."

"ZONGULDAK’I BATI KARADENİZ’İN EKONOMİ BAŞKENTİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ise yaptığı konuşmada, eğitimde Zonguldak olarak çok kötü durumda olmadıklarını, birçok ilde yaşanan kızları okula götürme kampanyalarına kendi illerinde ihtiyaç duymadıklarını hatırlatarak, "Eğitimde çok kötü durumda değiliz. Ancak seviyeyi daha da yukarı çıkarmalıyız. Zonguldak’ta bizim şu sıkıntımız yok. Kızları okula göndermek için kampanya yapmıyoruz ve ailelerimiz kız-erkek çocuklarını okula gönderiyorlar. Bizim Zonguldak olarak tek sorunumuz, ilköğretimi bitiren bir öğrenci, bir üst eğitime geçmek için sıkıntı yaşıyor. Çoğu kırsal bölgemizdeki aileler maddi sıkıntı içindeler, bunun için öğrencilerimize maddi destek istiyoruz. Buradan Ereğli’lere şunu söylemek istiyorum. Burada 4 yıllık Denizcilik İşletme Fakültesi kurulması için YÖK’ten izin çıktı. Çalışmaları sürüyor" dedi.

Zonguldak’ı tek çeşit ekonomiden kurtarmaya çalıştıklarını anlatan Vali Erkmen, "Bizim Zonguldak’ta ekonomimiz kömüre ve buna bağlı olarak kurulan Demir Çelik’e bağlı. Ancak, tek çeşitli ekonomi ile bir yere kadar. Ekonomide çeşitliliği sağlamak için sektörel anlamda değişik faaliyetlere devreye koymaya çalışıyoruz. Temel üretimimiz kömür, bunu kabul ediyoruz, daha fazla üretmeli, daha fazla insan çalışmalı. Erdemir’de de herkesin hassasiyeti biliniyordur ve telaşa gerek yok. Erdemir hepimizin gözbebeği ve bu hassasiyetler noktasında bir yol bulunacaktır. Ancak ben diyorum ki, aynı hassasiyeti, Ereğli’ye bir otomobil fabrikası veya beyaz eşya fabrikası kurulmasında da gösterelim. Zonguldak’ı Batı Karadeniz’in ekonomik başkenti yapmak istiyoruz. Bunun için ekonomiyi çeşitlendirmeliyiz. Denizimiz var, tersaneler yapılıyor. Doğal güzelliğimiz var, turizm ve kültürel çalışmalar yapılabilir, boş arazilerimiz var tarım ve hayvancılık yapılabilir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, okullarında ilk üç dereceye giren 90 öğrenciye protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Daha önce programa katılacağı bildirilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın sabah programında bir değişiklik yaşanması nedeniyle Bakan, ödül törenine katılamadı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 16:39:01
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 16:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?