26
Mayıs
2024
Pazar
EREĞLİ - ZONGULDAK

Pazarcıya yeni yeri tanıtıldı

PAZARCI ESNAFA PAZAR YERİ TANITILDI

Kdz. Ereğli ilçesinde belediye tarafından yapılacak olan Pazaryeri ve İş Merkezi pazarcı esnafına tanıtıldı. Pazarcı esnafı projenin ileri bir tarihte yapılmasını istedi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Ereğli Belediyesi tarafından yaptırılması planlanan Pazaryeri ve İş Merkezi Karadeniz Ereğli Belediyesi Nikah Salonu'nda yapılan toplantıda pazarcı esnafına tanıtıldı.

Toplantıya, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye meclis üyeleri ve pazarcı esnafı katıldı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, pazaryeri projesinin esnafın mağdur olmaması nedeniyle bu kadar geç yapıldığını belirtti.

Pazaryerinin bitmesinin ardından dükkan dağıtımın mevcut kiracılar arasında kura çekimi ile belirleneceğini belirten Başkan Posbıyık, 2-3 senelik peşin kira alacaklarını söyledi. Posbıyık, "Pazaryeri projesi zor bir proje. Pazaryeri projesi orada yaşayan insanların esnafımızın zorluklarla geçimini sağladığı bir nokta. Tabi ki sadece mekan bakımından değil, oradaki esnaflarımızdan bazıları yanlış hareketlerinden dolayı vatandaşımızın ayağını kestiği pek fazla gitmediği bir yer. Vatandaşlarımız bana geliyor 'Cumartesi pazarından daha memnunuz' diyorlar. Halbuki pazaryerindeki esnafla oradaki esnafla aralarından pek fazla bir fark yok. Ama nedense orada ses tellerini yırtarcasına bağıra çağıra insanları rahatsız eden, satış yaparken ön tarafa güzel numuneler koyup arka tarafta kese kağıdının içerisine çürükler koyup, aynı zamanda hitabet şeklinde 'abla koyalım mı?' gibi lüzumsuz laflarla ekmeğine ihanet eden 3-5 tane adam pazaryerini mahvetmiş durumda. Pazaryerinde ileride inşaat yaptığımız zaman başarıya ulaşması için mutlak suretle esnaflık kaidelerine uymak lazım. Yıllardan beri pazaryeri için uğraşıyoruz. Bütün seçim noktalarında bu noktadan saldırdılar. Hiçte umurumda değil. Ben vicdanımdan gelen sese göre hareket ederim. Bu pazaryerindeki yerleri esnaflarımıza verebiliyoruz. Bu bizi rahatlattı. Bunun haberini alır almaz göreve geldiğimde devirleri yasaklattım. Bu nedenle bana kızanlar oldu. Onlarda kızmakta serbestler. Çünkü, yok pahasına o dükkanların ellerinden çıkmasını istemiyorum. Yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle esnaflarımız çok mağdur durumda. Bundan istifade edip bazı aç gözler bu esnaflarımızın elinden yerlerini almasın diye devir işlemlerini geçici olarak durdurdum. O esnafların hepsinin orada mekan sahibi olmasını istiyorum. Bu konu üzerinde mimarlarımız aylardır çalışıyorlar" dedi.

Başkan Posbıyık  şöyle devam etti:

"Piyasadaki mimar arkadaşlarımızı, mühendisler odasını belediyeye davet ettik. Onların fikirlerini, eleştirilerini aldık. Yani bu projeyi belediye olarak biz yaptık böyle olacak demek istemiyoruz. Katılımları alıp, yanlışlarımız varsa, eksiklerimiz varsa, mühendislerimiz ve pazaryerindeki esnaflarımızın aklına bir şey gelir bütün kesimlerin olurunu aldıktan sonra inşaata başlamak kararındayız. Büyük bir proje 87 trilyonluk bir proje ilk defa proje ihalesine çıkacağız. Bu projenin zemininde otopark çıkartmaktı. Ancak otoparkı çıkartmak için zemin sert çok zaman alacaktı. Bu inşaatı kısa sürede yapmak istiyoruz. Oradaki esnaflarımızı mağdur edeceğiz. Bu mağduriyeti de sizler kabul edeceksiniz. 3-4 ay açık alanlarda vaziyeti idare edecekler. Eğer biz zemine otopark yapmaya kalkarsak 1-1,5 sene bu insanları mağdur etmekle karşı karşıya kalacağız. Bu yapmamız sizlere hem ekonomik hem de müşteri bakımından büyük zararlar verir. Bu güne kadar ekip arakadaşlarımızla samimiyetle çalıştık. Hep Ereğli'ye bir şeyler katmak için çabaladık. Pazar yerinin gecikmesinin tek nedeni oradaki esnafımız sokakta kalmasın onun için mücadele ettik. Buraya kura ile sahip olacaksınız. Mevcut kiracılarımız arasında kura çekeceğiz. Buraları sizlere satmayı düşünüyorduk. Ekonomik durumlarınız çok kötü olduğu için satmaktan vaz geçtik. Biz burada kira tespiti yapıp 2-3 senelik peşin kira alacağız."

Başkan Posbıyık'ın ardından esnaflar görüşlerini ve fikirlerini belirtirken, esnafların çoğunluğu ekonomik durumlarının kötü olması, satışlarının düşeceği ve yer olmaması nedeniyle projenin bir süre askıya alınmasını istedi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise, pazarcı esnafının kendi aralarında sözcü belirleyerek konuyu görüşmelerini ve kendisine iletmelerini istedi.

PAZARCI ESNAFA PAZAR YERİ TANITILDI
PAZARCI ESNAFA PAZAR YERİ TANITILDI
PAZARCI ESNAFA PAZAR YERİ TANITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 14:03:03
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 14:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?