18
Mayıs
2024
Cumartesi
EREĞLİ - ZONGULDAK

Sendikacı Özbek Ereğli'de

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın (Erdemir) yabancılara satılmaması için Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde eylem yapacaklarını söyledi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, Erdemir ile Toplu İş Sözleşme törenine katılmak üzere Ereğli’ye geldi. Sendika Şubesini ve Gülüç Belediyesi’ni ziyaret eden Özbek, Erdemir’in Türkiye için büyük bir şans olduğunu belirterek, "Erdemir’in özelleştirmesi konusunda sendika olarak çok dikkatli olacağız. Yüzde 51’inin yabancılara gitmemesi için çalışacağız. Böyle bir durumun her zaman karşısındayız. Gerekirse Türkiye’yi ayağa kaldırırız. Erdemir’in peşkeş çekilmesine izin vermeyiz" dedi.

Özbek, Erdemir’de çalışan işçilerin saat ücretlerinin 12 milyon liraya yükseltildiğini de belirterek, hükümetin özelleştirme konusunda sendika ile istişare yaparak icraat yapmaları gerektiğini söyledi.

Erdemir’in özelleştirilmesinin, hisselerin çoğunluğunun yabancılara satılmaması halinde yapılabileceğini vurgulayan Mustafa Özbek, "Erdemir’in özelleştirmeye ihtiyacı yok. Yabancı şirketlerden ziyade önce bölgeye, beldeye satış yapılmalı. Özelleştirme konusunda bir komisyon kurulup konuşulmalı. Ereğli, mücadele vermeye değer bir fabrikaya sahip. Gerekirse biz sendika olarak eylem de yaparız" diye konuştu.

Asgari ücret konusuna da değinen Özbek, AB’ye hazırlanan bir ülkede mevcut asgari ücretin uygun olmadığını, asgari ücretlilerin vergiden muaf tutulması konusunda, hükümetin sözünde durması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de öncelikle kafaların değişmesi gerektiğine işaret eden Mustafa Özbek, Türkiye’de çalışanların kazandıkları 100 liranın 56 lirasını vergiye ödemek durumunda kaldığını belirterek, "Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Hükümetin bir şeyler yapması gerekiyor. Sivil Toplum Örgütleri sürekli konuşuyor. Hani nerede bu Sivil Toplum Örgütleri? Şimdi konuşmayacağız da ne zaman, nerede konuşacağız?" diye sordu.

AB konusuna da değinen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, "AB ile ilgili aldığımız herhangi bir şey yok. Serbest dolaşım yok, Gümrük sorunları devam ediyor. AB Türkiye’yi kendi güvencesini sağlamak için istiyor. Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı yok. Türkiye kendi kaynaklarıyla yaşayabilecek konumda. Yeter ki kaynaklarımızı doğru düzgün bir şekilde işletebilelim" dedi.

Türkiye’de büyük holdinglerin ve bunlara bağlı medyanın halkı aldattığını iddia eden Özbek, bu konuda Sivil Toplum Örgütleri’ne çok iş düştüğünü söyledi

Ereğli
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 13:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?