24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Erdemir'den iftar yemeği

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, teşvikli emeklilikten 704 kişinin faydalandığını ve bu uygulamanın kendilerine 43 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Demirel, uygulamanın ERDEMİR emeklisinin lehine olduğunu, bunun gelecek sene daha iyi anlaşılacağını söyledi.

ERDEMİR T.A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde basın mensuplarına verdiği iftar yemeğinde özelleştirmeyle ilgili soruları cevapladı. Demirel, ERDEMİR'de uygulanan teşvikli emeklilik ile ilgili net açıklamalar yaptı. Uygulamanın mimarının kendisi olduğunu, hükümetle hiçbir ilgisi bulunmadığını belirten Demirel, "Bu uygulamanın suçlusu da benim ve günahı da bana ait. Düşündüğümü konuşan ve yapan biriyim. Bütün bunları yaparken çalışanlarımızın ve emeklilerimizin lehine yaptık. Niye yaptığımız ise gelecek sene daha iyi anlaşılacak. Biz bu uygulamayı, ihale olduktan sonra yapmadık, ihaleden önce yaptık. ERDEMİR'i alacak olan firma daha belirli değildi. Emeklilerimizin kaderini başkalarının eline bırakmak istemedik ve 'onları teşvikli olarak huzurlu bir şekilde gönderelim' dedik" diye konuştu.

Emekli olanların emekliye ayrılmadan önce kendilerinden takasla çocuklarının işe alınmasını ya da teşvikli emekli olmayı istedikleri yönünde talepte bulunduklarını anlatan Demirel, "Emeklilerimizin bizden istediği takas ya da teşvikli emeklilik ile ilgili uzun uzun çalışmalar yaptık. Emekliliği gelen 704 kişi bulunuyordu. Takasla işçi alımında bizim kriterlerimize 94 kişi uyuyordu. Sonra bu işten vazgeçtik. Bunun üzerine teşvikli emekliliği uygulamaya koyduk. Bu teşvikli emeklilikten 699 kişi isteyerek yararlandı. Geriye kalan 5 kişi yararlanmak istemedi. Biz de onları zorla teşvikli olarak emekli ettik. Teşvikli emeklilik için kasamızdan 43 milyon dolar para çıktı" dedi.
Demirel, fabrikada emekliliği gelen bir kişinin çalışamayacağını, yaptıkları teşvikli uygulamadan da herkesin memnun kaldığını ifade etti. Bazı çalışanlarını sözleşmeli olarak geri çağırmak zorunda kaldıklarını da anlatan ERDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, şöyle konuştu: "704 kişiyi emekli ettikten sonra bir çok ünitede formenlerimiz ayrıldı. Hatta bir ünitede 8 formenimiz bulunuyordu, 8'i de teşvikli emekliden yararlanmış. Şimdi bunları geri çağırmasak, işler aksayacak. Zaten geri çağırdıklarımızla da en fazla 3 ve 6 aylık bazıları ile de 1 yıllık sözleşme yaptık".

Sözleşmeli olarak gelenlerin diğer işçiler arasında huzursuzluk oluşturduğu yönünde bir soruya da Demirel, "Çalışanlarımızın toplu sözleşmeden kazanılmış hakları bulunuyor. Sendikaya bağlılar. ERDEMİR'de bir ücret sistemi var. Bunun dışına kimse çıkamaz. Fabrikayı alanlar daha düşük bir ücrete çalıştırır gibi bir endişeye kapılmasınlar" şeklinde yanıt verdi. Demirel, 29 yıldır işçileriyle birlikte vardiya tutup çalıştığını ve tek dostlarının da kendisi olduğunu söyledi.

"OYAK'LA İLGİLİ NEGATİF DÜŞÜNCEMİZ YOK"
Demirel, ihaleyi Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) almasının doğru bir karar olduğunu söyledi. Demirel, OYAK'la ilgili negatif bir düşünceleri olmadığını açıkladı. ERDEMİR'de üretimin özelleştirme sürecinde düştüğü yönündeki söylemlere de tepki gösteren Demirel, "İşçilerimiz üretimlerine her zamanki gibi devam ediyor. Bizim fabrika içerisinde klasik işçi hareketleri olmaz. Verim ve üretim düşüklüğü yok. Hala rekorlar kırıyoruz" dedi.

ERDEMİR'in spor ve eğitime büyük katkılar sağladığını belirten Demirel, fabrikayı alan firmanın da bölgeye katkılarını sürdürmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Demirel, kamuoyunun desteğini alamayan fabrikanın uzun süre yaşayamayacağını kaydetti. Demirel, özelleştirilen ERDEMİR'in 40 yıllık tarihinde en zor dönemeci yaşadığını ifade ederek, fabrikaya, insanlara ve yöreye zarar vermeden doğru bir politika izlemeye çalıştıklarını aktardı.

Demirel, ERDEMİR'in yaşayan bir bünye gibi olduğunu ve belirli aktiviteler yapılmadığı takdirde geleceğin kararacağını ifade etti. Demirel, özelleştirilen fabrikayı zik-zak çizmeden yeni sahibine teslim etmeyi planladıklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 17:11:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?