23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sel ve heyelan tatbikatı

Yeni kurulan Zonguldak Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), kamp kurdukları Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Armutçuk Beldesi'nde 3 gündür edindikleri teorik bilgileri yapılan sel ve heyelan tatbikatı ile pekiştirdi. Sakarya UMKE, Zonguldak UMKE, Sivil Savunma ve 112 Acil Servis ekiplerinin de katıldığı tatbikat başarı ile sona erdi.

Sakarya UMKE ekipleri tarafından 3 gündür yeni kurulan Zonguldak UMKE ekiplerine verilen eğitim, yapılan tatbikat ile sona erdi. 6 Zonguldak UMKE, 16 Sakarya UMKE ve 4 Sivil Savunma ekibi tarafından gerçekleştirilen sel ve heyelan tatbikatında 112 Acil Servis ekipleri de yer aldı. Senaryo gereği meydana gelen doğal afet sonucu ormanda kaybolan iki kişi sivil savunma ekipleri tarafından bulunarak, UMKE ekipleri olay yerine çağrıldı. UMKE ekipleri olay yerinde ilk müdahaleyi yaparak, kazazedeyi doğru taşıma yöntemleri ile afet bölgesinden çıkararak 112 Acil Servis ekiplerine teslim etti.

Son tatbikatta ise meydana gelen enkazın altında bulunan yaralıya yine sivil savunma ekipleri tarafından ulaşılarak UMKE ekipleri çağrıldı. Zonguldak UMKE ekipleri, Sivil Savunma ekipleri tarafından enkazda açılan delikten girerek yaralıya enkaz altında müdahale etti. Yaralıya zarar vermeden küçük delikten çıkartılarak, 112 ekiplerine teslim edildi. Zonguldak İl Savunma Müdürü Ahmet Güngör ve Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan'ın da izlediği tatbikat gerçeğini aratmazken, kurtarma ve müdahale esnasında yaralı ve kazazede yakınlarının da UMKE ve Sivil Savunma ekiplerinin işlerini nasıl zorlaştırdığı uygulamalı olarak gösterildi. Tatbikatı büyük bir ciddiyetle gerçekleştiren ekipler yağan yağmura rağmen çalışmalarını sürdürürken, gerçeğindeki gibi yaralı yakınlarını ve gazetecileri de güvenlik şeridinin içinden çıkartmaları dikkat çekti.

Eğitim tatbikatının son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayan Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, "Gönüllülük esasına göre kurulan UMKE ekiplerimizin çalışmaları başarılı bir şekilde sona erdi. Diğer arama kurtarma ve 112 ekipleri ile de uyum yaşamadığını gördük. Bundan sonra da eğitim ve tatbikatlarına devam edeceğiz. İnşallah böyle bir doğal afetlerle karşılaşmayız, sadece tatbikatlarda böyle manzaralar görürüz" diyerek ekiplere teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 15:05:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?