22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

"ERDEMİR satılmamalı"

CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Harun Akın, "Yassı mamül üretiminin arttırılması ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (ERDEMİR) satışının durdurulması, ülke stratejisi açısından uzun vadede şart" dedi.

CHP Milletvekili Harun Akın, beraberinde İl Başkanı Ali Koçal ve diğer parti yetkilileriyle Ereğli İlçesi'nde basın toplantısı düzenledi. Akın, tatil döneminde 5 sayfalık ERDEMİR raporu hazırladığını, Türkiye'nin AB ile yapmış olduğu anlaşmalar çerçevesinde devletin demir-çelik tesisi kuramayacağını, ERDEMİR'in elden çıkartılmasının ise ülkeyi gelecekte daha da zora sokacağını söyledi. ERDEMİR gibi bir tesisi yeniden kurmanın 1 milyon ton üretim kapasitesiyle 2 milyar dolara mal olacağını öne süren Akın, "Fabrikanın satılması devlet tekelinden özel tekele geçiş olacaktır. ERDEMİR, büyük olasılıkla yabancı çok uluslu şirketler tarafından ele geçirileceğinden sakıncalar daha da büyüyebilecek. Yassı mamul üretiminin arttırılması ve ERDEMİR'in satışının durdurulması ülke stratejisi açısından uzun vadede şarttır. 2006 yılı sonuna kadar 1.1 milyar dolarlık yatırım uygulaması başlatan şirketi bu yatırımların bedelini aşmayan fiyata satmak sorumluluğu ya da sorumsuzluğu nasıl üstlenilebilir? Fabrikaları, limanları, demir madenleri ve arazileri de dahil olmak üzere yeniden yapım maliyeti 12 milyar dolar olan bir kuruluşu 1 milyar dolara elden çıkartmak nasıl açıklanabilir? ERDEMİR'i almak için ihaleye giren yerli firmaların ihalede fazla şansları yok. Yerli alsa da değişen bir şey olmaz. Yerli bir firma ERDEMİR'i işletemez. Ben en başından beri söylediklerimi tekrarlamak istiyorum. Biz ERDEMİR'in yerli veya yabancı hiç kimseye satılmaması görüşündeyiz. ERDEMİR devletin elinde kalmalı. ERDEMİR stratejik özellikleri olan bir kurum. Bu göz ardı edilmemeli" diye konuştu.

Akın ayrıca, Rekabet Kurulu'nun ERDEMİR'in satışını engellemek için yeterli gerekçelere sahip olmasına karşın, bunu yapmadığını da iddia etti. Milletvekili Akın, "Fabrikayı ele geçiren dünya devi, tekel konumu nedeniyle Türk müşteriler karşısında fiyatları yukarı çekebilecektir. Böylece, Türkiye'deki birçok sanayi sektöründe rekabet avantajı azalacaktır. Çok uluslu şirketler ERDEMİR'in karını da diğer ülkelere aktarabileceklerdir'' şeklinde konuştu.
Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Teşkilatı Kadın Kolları tarafından Ereğli Pazaryeri'nde kurulan standla ERDEMİR'in satışına hayır demek için imza kampanyası başlatıldı.

CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın, İl Başkanı Ali Koçal, Ereğli İlçe Başkanı İlker Öncel ve Alaplı İlçe Başkanı Mehmet Altay'ın da birlikte ziyaret ederek imzalarıyla katıldıkları kampanyaya vatandaşlar da ilgi gösterdi. Kampanyada toplanacak imzalar TBMM'ye gönderilecek. Milletvekili Harun Akın ve beraberindekiler, daha sonra Pazaryeri'ndeki esnafları, Muhtarlar Derneği'ni ve TSO'yu ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 11:58:35
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 12:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?