18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Temel'ler bir araya geldi

Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin deniz birlikleri tarafından kurulan Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'na (Blackseafor) mensup 5 savaş gemisi, tatbikatlarını tamamlayarak Ereğli Limanı'nda demirledi.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın girişimleriyle 5 yıl önce Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında kurulan Blackseafor, 5. tatbikat ve eğitim çalışmalarını Romanya komutasında sürdürüyor.

5. aktivasyonun ilk deniz periyoduna 8-27 Ağustos tarihleri arasında başlayan Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna donanmalarına ait savaş gemileri, Ereğli'de konuşlanan Karadeniz Bölge Komutanlığı limanına demirledi. Gürcistan'a ait savaş gemisinin ise bir arıza nedeniyle bu yıl tatbikatlara katılamadığı ancak, Gürcü Albay Mamuka Aladashvılı'nin gözlemci olarak TCG Fatih gemisinden tatbikat ve eğitimleri izlediği belirtildi.
Grubun komutasını her yıl alfabetik sıraya göre bir diğer ülke yürütüyor. Bu yıl grubun komutasını yürüten Romanya savaş gemisinin komutanı Albay Alexandru Mirşu, gemide, diğer savaş gemilerinin komutanlarıyla birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Blackseafor'un amaçları hakkında bilgi aktaran Mirşu, bugüne kadar yapılan faaliyetler hakkında da brifing verdi. Albay Mirşu, bu yılki tatbikat ve eğitimler çerçevesinde daha önce Köstence ve Varna limanlarını ziyaret ettiklerini, Türk donanmasının Karadeniz'de gerçekleştirdiği tatbikatlara da katılarak, ortaklaşa eğitim yaptıklarını belirterek, "Blackseafor'un amacı Karadeniz'de işbirliğini güçlendirmek, bölgedeki barış ve güvenliği bu faaliyetlerde daha da artırmak" dedi.

Albay Mirşu, gazetecilerin 'Grubun politik bir yönü var mı?' sorusu üzerine de, "Blackseafor, Karadeniz'de zaten politikanın bir meyvesi olarak kurulmuş bir kuvvet. Politikacılar Karadeniz'de böyle bir istekte bulunmuş, barış ve karşılıklı güveni artırmak kararı almış, böylece Blackseafor'un kuruluş anlaşmazı imzalanmış. Bizler burada ülkelerimizin birer kuryesiyiz. Mesaj aktarmaktayız. Tam bir konsensüs içinde kurulan bu grubu bu yılki eğitimlerinde de saygın ve harekata hazır gördük" diye konuştu.

Diğer ülkelerin donanmasına ait savaş gemisi komutanları da bu yılki eğitimlerle ilgili görüşlerini açıklarken, 2006 yılı Ağustos ayında, grubun komutasını devralacak olan Rusya donanmasına ait Yamal savaş gemisi komutanı Albay Igor Gavrısh, "Gelecek yıl komutayı devraldığımızda tatbikatların en az bu yılki kadar başarılı olması için çalışacağız" dedi.

Romanya donanması savaş gemisi komutanı Albay Adrion İordache ise, Türkiye'ye geldiğinde kendi vatanında gibi hissettiğini belirterek, "Limanlarda karşılaştığımız imkanlar, eğitim olanakları her şey çok güzel. Bu da Blackseafor'un güvenilirliğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Gürcistan donanmasından gemileri arıza yaptığı için gözlemci olarak katılan Mamuka Aladashvılı, çok iyi izlenimlerle ayrıldığını ifade etti. Bulgar donanması savaş gemisi Komutanı Albay Pavlin Shterev ise, "Tüm icra etmemiz gereken eğitimleri yaptık. Ben ve gemim 2. kez Ereğli limanına geldik, bu benim için ayrı bir mutluluk" dedi.
Ukrayna donanması savaş gemisinin komutanı Albay Gennady Kasko da, "Bu yılki eğitimlerde gemiler arası işbirliği olsun birçok alanda daha ileriye doğru gittiğimizi görüyoruz" açıklamasını yaptı.

TCG Fatih fırkateyni komutanı Albay Mustafa Koç ise, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin düşüncelerinin ortada ve aynı olduğunu belirterek, "Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin niyetleri belli. Karadeniz'in sahibi bu masa etrafında oturanlardır. Biz bir arada olunca barış olur" diye konuştu.

Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Albay Alexandru Mirşu'nun komuta ettiği grupta Rusya'dan Albay Mıkhail Suhkval Kurmay başkanı olarak görev aldı.
Savaş gemileri, 27 Ağustos'ta Ereğli Limanı'ndan ayrılarak ülkelerine dönecek.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2005 Cuma 08:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ercan IP: 88.239.77.xxx Tarih : 2.07.2008 23:38:17

yukarıda adı geçen saygıyı gerçektende hak eden mustafa koç'a tcg fatihin askerleri (porsunları) olarak çok teşekkür ediyoruz...