7
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Dizüstü bilgisayarlara yeni pil geliştirildi

İzmit'te kurulu Elimsan Şalt Cihazları ve Elektromekanik Sanayi ve Ticaret A.Ş., doğrudan metanol ile çalışan hidrojen yakıp pili geliştirdi. Bugün tanıtımı yapılan sistemin, pilleri 3- 4 saat dayanan dizüstü bilgisayarları 20 saat süre çalıştırabileceği belirtildi.

Elimsan Şirketler Grubu kuruluşu olan Hidrener A.Ş., yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla, dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarında kullanılmak üzere geliştirilen 20 wattlık ilk yakıt hücresi prototipini üretti. Bu sistem sayesinde dizüstü bilgisayar ve cep telefonları şarj etme ihtiyacı duyulmadan, mürekkep kartuşuna benzer 100'er gramlık kartuşlarla uzun süre enerji sağlayacak bir sistemle çalışacak. Yakıt olarak kullanılan metanol bittiğinde ise kurtuşu değiştirerek ya da yeniden doldurarak hiç birşey dış enerji kaynağına ihtiyaç olmadan bilgisayar tekrar 20 saat süre ile çalışabilecek.

ASKERİYEDE DE KULLANILABİLECEK

Yakıt hücresi prototipi hakkında bilgi veren Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Doç. Dr. Ali Atabay, Dünya ile teknoloji yarışında geri kalmamak için çalışmaların ısrarla sürdürüldüğünü belirterek, “Şu anda prototip safhasında olan ürünümüz, boyutları uygun hale getirilerek en geç önümüzdeki yıl sonuna kadar ticari hale gelecek. Ayrıca sistemimiz sessiz çalıştığı için askeri alanda da kullanıma açık. Bu nedenle çalışmalarımızı TUBİTAK ve Milli Savunma Bakanlığına da sunacağız” dedi.

Hidrojen yakıtıyla çalışacak otomobiller hakkında da bilgi veren Elimsan Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Avcı, “Yeni nesil araçlarda hidrojen yakıtıyla çalışacak otomobiller yer alacak. Sanayici ve eğitim kadrolarıyla bunu paylaşacağız. Hidrojen konusunda gelişmiş ülkeler arasına girmek istiyoruz” diye konuştu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 17:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?