5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Milil aşçılar buluştu

Türkiye'nin turizm sektöründeki ünlü aşçılar, Balıkesir'de biraraya geldi.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nda, "Türk Aşçı Milli Takımı ve Türk Mutfağının Dünya Mutfakları Arasındaki Yeri" konulu bir panel düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Düriye Bozok'un yönettiği panele konuşmacı olarak katılan Türkiye Aşçılar Milli Takımı kaptanları Ümit Yüksel (Radisson Sas, Başaşçı), Gökhan Tufan (The Marmara/Antalya, Başaşçı) ve Eyüp Kemal Sevinç (Hilton Parksa/İstanbul, Başaşçı) ile milli takım sanat koordinatörü Zeynep Ada, turizm sektöründe çok önemli bir yeri olan mesleğin inceliklerini gençlerle paylaştı. Paneli BAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, BTİOYO Müdürü Cevdet Acıkurt ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler takip etti.
Hilton Parksa'nın başaşçısı Eyüp Kemal Sevinç, Türkiye'deki yabancı şef hayranlığını eleştirerek, "Türkiye'de bir yabancı şef hayranlığı var. Bütün uluslararası zincirlerin başında yabancı şefler var. Bizim Türk şefleri de onların yanında çalışıyor, Türk mutfağını uygulamaya çalışıyorlar. Biz, senelerdir kendi eğitimimizi tamamlamadığımız için yabancı mutfakları öğrenemedik. Türkiye'ye gelen turistleri ağırlamak için yeterli düzeyde uluslararası mutfak bilgisine sahip değiliz. Onların bizden çok daha disiplinli çalıştığını gördüm. Kendimi buna göre geliştirmeye başladım" dedi.
Türk mutfağını tüm dünyaya kabul ettirmeye çalıştıklarını anlatan Sevinç, Türk mutfağının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasını bazı örneklerle renklendiren Sevinç, "Tarhanayı herkes çorba olarak çok sever. Biz balığı ya normal una bularız ya da mısır unuyla pişiririz. Fakat, tarhananın o ekşiliği, o sarımsak tadıyla balığı pişirdiğinizde inanılmaz bir lezzet çıkıyor ortaya. Türkiye topraklarında yetişen bütün ürünleri biz kullanıyoruz. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde bu topraklarda domates yoktu. Domates Amerika kıtasından bin 600'lü yıllardan sonra geldi. Şimdi, domates mutfağımızın yüzde 60'ında var. Son 3 yıldır da topraklarımızda avakado yetişiyor. Antalya'da, her yerde var. Geçenlerde füme tavuklu avakado salatası hazırlayıp sundum. Çok şaşırdılar, böyle şey olur mu dediler. Neden olmasın? Avakado 50 yıl sonra domates gibi mutfağımızda olacak. Hem maliyeti çok ucuz, protein değeri yüksek, bunu herkes benimseyecek. Yeniliklere açık olmak lazım, bazı şeyleri yadırgamamalıyız. Mesela, bizim fındığımız diyoruz, ama dünyada Makedonya fıstığı görüyoruz. Havaalanlarında falan Fisko Birlik tarafından dağıtılan fındıklar görüyoruz. Bir defa her şeyimizin başına, 'Turkısh'i koymamız lazım, yoksa olmuyor. Geçmişte yapılan hataları düzeltmeye çalışıyoruz. Bizi simgeleyen bir şeyleri oraya sokmak lazım. Milli takım olarak, dönerin bizim olduğunu, baklavanın bizden geldiğini örnekler vererek anlatmaya, benimsetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Antalya The Marmara Oteli'nin başaşçısı Gökhan Tufan ise, bir soru üzerine, 'herşey dahil' sisteminin Türk turizmine yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu, sektörün bu yüzden büyük darbe yediğini ileri sürerek, yetkililerin bu sistemi kaldırması gerektiğini söyledi.
Milli takım aşçıları, panelin sonunda ilk defa Balıkesir'de yapmayı planladıkları bir yemeği sundu. Ocağın başına geçen 3 ünlü aşçının ortaya çıkardığı "aşurelik buğday sotesi eşliğinde kayısı pestiline sarılı cevizle doldurulmuş kuzu filetosu" isimli yemek, zerdeçallı sebze ve taze nar sosuyla öğrencilere servis yapıldı. Yemeğin yapımı sırasında bayan öğretim üyeleriyle turizm bölümü öğrencileri pür dikkat kesilirken, sunumu Balıkesirli bazı lokantacılar da merakla izledi.
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, kuruluşunun 30. yılını kutlayan BTİOYO'nun sektöre nitelikli eleman yetiştirmeye devam ettiğini söyledi. Öğrencilere, ilk defa Aşçılık Bölümü açılacağı müjdesi veren Hacıoğlu, "Turizm sektöründe, 5 binin üzerinde mezunumuz görev yapıyor. Okulumuzdaki dinamik programlar 4 yılda bir güncellenmektedir. Türk mutfağımız Avrupa ülkeleri ve dünya mutfağıyla yarışacak seviyede. Bu panelin sonunda bizler de yeni bir yol haritası belirleyeceğiz. Aşçılık bölümü hususunda görüşeceğiz. Bu bölümü faaliyete sokmak için alt yapı da hazır. 600 kişilik konferans salonu ve 400 kişilik restoran vb. uygulama alanları hazır. Tüm Balıkesir'in faydalanabileceği bir yer olacak. AB ile ilgili tarama sürecindeyiz ve en hızlı tarama yapılan alan üniversiteler olmuştur. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin alacağı diplomalar AB ülkelerinde de geçerli olacak, istedikleri ülkede çalışabilecekler. Hızla gelişen turizm sektöründe burada okuyan öğrencilerimize olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor" dedi.
..
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 16:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?