30
Nisan
2024
Salı
BALIKESİR

Çoban Mehmet


(1904-1969)

Güreşçi. Güreşe karakucakla başladı. Balıkesir Valilerinden Ali Hikmet paşa’nın bir gezisi sırasında kendisine rastlamasıyla güreş çalışmalarını düzenli ve disiplinli bir biçime sokma olanağına kavuştu. İstanbul’a gönderildi, orada minder güreşine başladı. Daha önceleri çobanlık ettiği için “Çoban” takma adıyla anıldı.

1928-1946 arasında 18 yıl aralıksız Güreş Milli Takımında ağır sıkletin değişmez elemanı oldu. 1933, 1934, 1937 ve 1940’da Balkan şampiyonluklarını kazandı. 1936 Berlin Olimpiyat Güreşlerinde dördüncü, 1946 Avrupa Şampiyonasında üçüncü oldu. Bu derecesinden sonra güreşi bıraktı.

İtalyanları yenen Milli Güreş Takımı Florya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Büyük Atatürk tarafından davet edilmiştir. Atatürk, İtalyanlar karşısında iyi bir sonuç almış bulunan güreşçilerimizi teker teker kutlamış, bu arada özel bir sevgi duyduğu ağır sıklet şampiyonu Çoban Mehmet'e takılmaktan da kendini alamamıştı. 

-"Sen herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet.." demiş, "Seninle güreş tutsak beni de yenebilir misin?.." diye sormuş. 

Çoban Mehmet mahcubiyet içinde başını önüne eğmiş,

"Sizi bütün cihan yenemedi Paşam, ben nasıl yenebilirim?.."

Büyük Atatürk, Çoban Mehmet'in bu cevabı karşısında pek duygulanmış ve aslan yapılı ağır sıklet şampiyonumuzu alnından öpmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar