30
Nisan
2024
Salı
BALIKESİR

Müstecabizade İsmet İbrahim Bey


(1868-1917)

Şair ve yazar. 1868’de Balıkesir’de doğdu. Müstecabizade lakabı ile tanınmıştır. Balıkesir’de Karesi İdadisinini ve Hukuk Mektebini bitirdi. Bir ara sarayda II. Abdülhamid’in yaverlerinden Ahmed celaleddin Paşa’nın özel yazıcılığını yaptı. Aynı zamanda gazete ve dergilerde de yazıları, şiirleri yayınlandı.

İttihat ve Terakki ile alakası olduğu için yargılandı ve 5 yıl süre ile Bodrum’da kalebentliğe mahkum edildi.(1901) Bir süre sonra Midilli’ye sürgün edildi. İzmir ve Foça’da bulundu. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’a döndü. Daha sonra tekrar İzmir’e dönerek İstinaf Mahkemesi üyeliği yaptı. Dört yıl sonra avukatlık yapmaya başladı. Beş ay süren “ Hıyaban “ adlı bir edebiyat dergisi çıkardı. Geçim sıkıntısı çekmeye başlayınca tekrar memuriyete döndü. Isparta İstinaf Hukuk Reisliğine tayin oldu (1916) ve bir yıl sonra (1917) vefat etti.

Şiirlerinde Muallim Naci’den etkilenen Müstecabizade İsmet Bey Recaizade Ekrem – Muallim Naci tartışmasında Muallim Naci tarafını tutmuş , Muallim Naci’nin ölümü üzerine Muallim Naci’nin kendi adıyla yazdığı ünlü eseri “ Lugat-ı Naci”’nin F harfinden sonraki kısmını yazmıştır.(1890). Ayrıca Ömer Hayyam rubailerinden bir bölüm ve Lamartine’den çevirileri de vardır.

Yapıtları:

Destan-ı Zafer
Naili-Kadim
Tetümme-i Lügat-ı Naci
Furuk-ı Elfaz
Şükufeçin.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar