20
Mayıs
2024
Pazertesi
BANDIRMA - BALIKESİR

Balıkesir: Çalışkanlar Köyü'ne asit yağıyor

Eti Maden İşletmeleri’ne bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikası Genel Müdürlüğü’nün sülfürik asit babrikası, dün deneme üretimi sırasında bacasından asit kaçırınca, fabrika yanındaki köy 5 saat sürdüğü iddia edilen asit yağmurundan büyük zarar gördü. Nefes almakta zorlandıklarını, evlerinin içinde dahi duramadıklarını söyleyen Çalışkanlar Köyü sakinleri, asit yağmuru yüzünden mahsullerinin de yandığına belirtti.


1940’lı yılların teknolojisiyle Ruslar tarafından yapılan eski asit fabrikasından çıkan dumanla yıllardır zehirlendiklerini anlatan köylüler, köyde ölümlerin yarısından fazlasının akciğer kanserinden kaynaklandığını iddia etti. Yüzden fazla köylünün kanserden öldüğünü ifade eden köy halkı, duruma Çevre Bakanlığı’nın el atmasını istiyor. Yıllar süren mücadele sonunda eski asit fabrikasının üretimi durdurulmuştu. Bülent Ecevit’in başbakanlığı zamanında Kanadalı bir firmaya yaptırılan eski asit fabrikasının hemen yanındaki yeni fabrika ise halen deneme üretimi yapıyor.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir törenle önümüzdeki ay Eti Maden İşletmeleri’ne devredilmesi planlanan fabrikanın dünkü deneme üretimi sırasında çıkan asit gazlarının 5 saat boyunca çevredeki Çalışkanlar Köyü’nü etkilediği iddia edildi.
Köy Muhtarı Coşkun Yıldırım, "Eskisi gitti, yeni fabrikanın teknolojisi iyi, artık zehirlenmeyiz diye düşünürken, dün 5 saat boyunca zehir solduk" dedi.


Köyde çiftçilikle uğraşan Şükrü Demir ise, geçim kapısı olan ekinlerinin kuruduğundan şikayet ederek, "Gün geliyor köyde nefes bile alınmıyor. Çıkan asit gözlerimizi, nefes borumuzu yakıyor. İnsan canı mı önemli, yoksa fabrika mı?" diye tepki gösterdi.


Köylülerden Fehim Yilan da, 90 hanelik köylerinde asit yağmurlarından kaçanlar yüzünden 15 hane kaldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "İmkanı olan bu köyden kaçıyor. Ama bizim imkanımız olmadığı için çocuklarımızı bu zehirli ortamda yetiştirmek zorundayız. Asit yağmuru yüzünden ekinlerimiz kurudu. Ağaçlarımızdan mısırlara, üzüm bağlarına kadar her şey yandı. Dünkü yağmur sırasında çocuklarımız baygınlık geçirdi. Bu köyde yaşayanların yüzde 90’ı kanser oluyor".


Fabrika yetkilileri konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, deneme üretimini halen devam ediyor.
Yaklaşık 5 sene önce TGRT Babacan program ekibiyle köye gelen Cüneyt Arkın da köyde yaşanan kanser vakalarına dikkat çekmiş, eksi asit fabrikasından çıkan asit gazıyla zehirlenip kanser olan vatandaşlarla röportajlar yapmıştı. Kendileriyle gazeteciler dışında kimsenin ilgilenmemesinden şikayet eden köy halkı, yetkililerin bu duruma el koymalarını bekliyor.

iha-balıkesir
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2004 Cumartesi 12:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?