17
Mayıs
2024
Cuma
BANDIRMA - BALIKESİR

Bandırma BAGFAŞ artık elektrik satın almayacak

Almanya’daki Bayerische Landesabank’dan sağlanan 19 milyon 500 bin euro kredi ile fabrikanın yenilenerek dünyanın en büyük kapasiteli sülfürik asit tesisi durumuna getirildiğini ifade eden BAGFAŞ Yönetim Kurulu ve Murahhas Azası Yahya Kemal Gencer, "Orta Doğu’nun ve Balkanlar’ın en büyük entegre kimyevi gübre kompleksi içinde yer alan ve yenilenen sülfürik asit fabrikamızın kapasitesi, yıllık 550 tona yükselecek. Hatta ilk yıllarda bu kapasite yıllık 600 bin tona kadar çıkabilecek. Fabrika tüm gübre fabrikalarımızın tam kapasite çalışması durumunda bile sülfürik asit ihtiyacımızı karşılayacak" dedi.

Sülfürik asit fabrikasının yılda 61 milyon kilovat elektrik üretimi sağlayacağını vurgulayan Gencer, "Eskiden fabrikalarımız için ihtiyacımız olan elektriğin yarısını TEDAŞ’tan satın alıyorduk. Şimdi elekrtik satın almamıza gerek kalmayacak" diye konuştu.

Tribün bölümü hariç Lurgie Metallurgie Outtokumpu şirketi tarafından rehabilite edilerek yüzde 85’i Almanya kökenli olarak yapılan yatırımla modern bir duruma getirileren sülfürik asit fabrikasından elde edilecek ürünler için Avrupa Birliği’nin çeşitli ülkelerinin talepte bulunduğunu belirten Gemcer, fabrikanın açılış törenine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da katılacak olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Gencer, bu yılın 4 ayında fabrikalarını yenilemek için üretimi durdurmaları sebebiyle 6 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, yıl sonuna kadar da aynı rakamda kalacaklarını bildirdi. Ülkemizin dışarıdan gübre ithalatının yüzde 45-50’leri bulduğunu kaydeden Gencer, "Bunun sebebi, ülkemizdeki gübre fabrikalarının yıllardır yenilenmemesidir. Bu arada, petrol fiyatlarının ve navlun ücretlerinin sürekli artması, gübre fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Bu yüzden devlet gübre üretimini teşvik etmeli" diye konuştu.

iha-bandırma
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 14:06:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?