16
Mayıs
2024
Perşembe
BANDIRMA - BALIKESİR

Bayramda 3 kişiye umut oldu

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat eden kadının bağışlanan organları, yıllardır organ bekleyen 3 hastaya umut oldu.

Bandırma'da Çınarlı Mahallesi Çınarlı Caddesi'ndeki evinde Kurban Bayramı arifesinde beyin kanaması geçiren Canan Ergüven (56) hayatını kaybetti. Ambulansla kaldırıldığı Güven Karahan Devlet Hastanesi'nde Anestezi Uzmanı Dr. İlhan Köseoğlu tarafından yapılan müdahaleyle, hayatını kaybeden kadının kalbi, organların bağışlanması durumunda zarar görmemesi için makine aracılığıyla yeniden çalıştırıldı. Canan Ergüven'in kızları Ece ve Hande Beyke, Bandırma Organ Nakli Koordinatörü Dr. Murat Batıerle görüşerek annelerinin organlarının bağışlanmasını istediler. Bunun üzerine Bursa Organ Nakli Koordinatörlüğü'yle irtibat kurularak, organların alınması için çalışma başlatıldı. Bağışlanan organların alınması için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Bandırma'ya gelen cerrah, uzman doktorlar ve sağlık görevlilerinden oluşan ekip, 4 saat süren ameliyatla hayatını kaybeden kadının 2 böbreğini ve karaciğerini aldılar. Aynı anda ölen kadınla aynı kan grubuna sahip Bursa'da organ bekleyen hastalarla irtibata geçilerek, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde organların nakil edileceği hastaların tespit edilmesi için testler yapılmaya başlandı.

Sterilize edilmiş özel kaplara konularak Uludağ Üniversitesi'ne ait araçla Bursa'ya götürülen karaciğerin acil durumda organ bekleyen bir karaciğer hastasına nakledileceği, 2 böbreğin ise yapılacak tetkiklerden sonra belirlenecek olan 2 hastaya takılacağı belirtildi.

Bandırma'daki operasyona katılan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Koordinatörü Sahriye Keskin, bağış yapan aileye teşekkür ederek, "2 tane böbrek hastası, bir de çok kötü durumda olan karaciğer hastasına nakil olacak. Doku gruplarından belirlenecek. Aileye çok teşekkür ediyorum, onların başarısı, emeği, gönülleri çok büyük" dedi.

Organ nakli operasyonunu başından sonuna kadar yürüten Bandırma Organ Nakli Koordinatörü Dr. Murat Batıer ise, yapılan operasyonunun Bandırma için bir ilk olduğuna değinerek, "Hastamızın öğlen saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti. Hemen ilgili düzenlemeler yapıldı. Bursa İl Koordinatörlüğü'yle temasa geçildi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden organ nakil ekipleri geldi. Hastanın karaciğer ve böbrek gibi organlarını alınarak Bursa'ya götürüldü. Bölgemizde ilk defa olan bir olay. Organ bağışı yapan ailenin akrabalarına teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 15:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?