19
Mayıs
2024
Pazar
BANDIRMA - BALIKESİR

Borsa'dan GDO uyarısı

BANDIRMA TİCARET BORSASI'NDAN GDO UYARISI

Balıkesir'in Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, GDO'lu maddelerin ithalatı ve denetimine ilişkin yönetmeliğin uygulanmasında en az 6 aylık geçiş süreci olması gerektiğini belirterek, özel gıda laboratuarlarına da GDO ve yem kontrol yetkisinin verilmesi gerektiğini söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda yapılan yeni düzenlemelerle ilgili olarak kamuoyu ve ilgili sektörlerin yeterince bilgilendirilmediğine dikkat çekti.

 

GDO analizinda Tarım Bakanlığı'nın laboratuarlarının ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğini ve özel gıda laboratuarlarına da yetki verilmesi gerektiğini ifade eden Sezgin, "Son günlerde ülkemiz kamuoyunu ilgilendirdiği kadar, bizleri ve üyelerimizi de yakından ilgilendiren, 'Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik' 26 Ekim 2009'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve ülkemiz gündeminde önemli ölçüde yer alarak tartışma ortamı oluşturmuştur. GDO konusunda çok kimsenin yeterli düzeyde bilgisi olmadığı gibi, görsel ve yazılı basın organları aracılığı ile de toplumda bilgi kirliliği de yaşanmasına sebep olunmaktadır. Örneğin tüketiciler, konunun kamuoyunda yeterince tartışılmadığını dile getiriyorlar. İlgili sektör mensupları bile GDO konusunda bilgilendirilmedi. Yönetmelik ile ilgili muhataplarca gerekli hazırlıkların yapılabilmesi ve sorunsuz uygulanabilmesi için mutlaka geçiş süreci tanınmalıdır. AB'nde konuyla ilgili müktesebat 22 Eylül 2003 tarihinde yayınlamıştır. Bu yönetmelikte, 'Bu yönetmelik Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanmasını takiben 20. günde yürürlüğe girer. Bu yönetmelik yayınlandığı tarihten 6 ay sonra uygulamaya koyulur. Bu yönetmelik tüm üye ülkeleri, bütünüyle ve direk uygulanabilirliği ile bağlamaktadır' denilmektedir. Ülkemizde ise yönetmelik yayınlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu bir çelişki, ticarette ve üretimde tıkanmalara sebep olmaktadır. Oysa, konuyla ilgili altyapı eksikliği olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bizler Bandırma Ticaret Borsası olarak yönetmeliğin AB'nde konuyla ilgili müktesebat içeriğinin aynı olmasını ve uygulanmasında en az altı aylık bir geçiş süresinin olmasının uygun olacağını düşünmekteyiz. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle artacak analiz ihtiyacını Tarım Bakanlığı'nın laboratuarlarının makul sürede ve hızda karşılayamayacağını, gerekli altyapı ve eleman yeterliliğinin bulunmadığını düşünmekteyiz. Bu sebeple özel gıda kontrol laboratuarlarına da Tarım Bakanlığı tarafından GDO ve yem kontrol yetkisinin verilmelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 13:02:05
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 14:30:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?