18
Mayıs
2024
Cumartesi
BANDIRMA - BALIKESİR

'Dünden Bugüne Ermeni Meselesi' konferansı

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde lise öğrencilerine "Dünden Bugüne Ermeni Meselesi" konulu bir konferans verildi.

Konferansta konuşan Özel Kültür Eğitim Vakfı Lisesi’nde görevli tarih öğretmeni Aysel Sır, iddia edildiğinin aksine Ermenilere soykırım yapılmadığını belirterek, "1915 yılında Doğu Anadolu’daki Ermeniler göç ettirilmiştir. Bu, Ermenileri savaş alanının dışına çıkarmaktır. İddia edildiği gibi bir soykırım söz konusu değil, tam aksine Ermeniler savaş alanının dışına çıkartılarak soyları korunmuştur" dedi.

Sır konuşmasında, 319 bin Ermeni’nin göç ettirildiğini anlatarak, "O zaman devlet kayıtları çok ciddi bir şekilde tutulmuştur. Yuvarlak rakamlarla değil, tam sayısıyla her şey kayıtlıdır. Hastalar ve bunlara bakan kişiler göç ettirilmemiştir. Göç eden 391 bin Ermeni’den 356 bin 84’ü Suriye’ye ulaşmıştır. Peki aradaki 35 bin kişiye ne oldu? Bunlardan 26 bini Suriye’ye gitmeyerek Halep’e yerleşmiş, 3 bini Anadolu’daki başka şehirlerde kalmıştır. Ayrıca göç ettirilenlerin hepsinin taşınır ve taşınmaz malları Osmanlı Devleti tarafından korumaya alınmıştır. Yeni yerleştiği yerlerde oturacakları evler hazırlanmış, kendilerine iş kurmaları, hayvan almaları, tarım yapabilmeleri için para, hayvan ve toprak verilmiştir" diye konuştu. Son yıllarda Ermeni soykırımı iddialarının sıkça gündeme getirilmesini de planlı bir hareket olarak nitelendiren Aysel Sır, şunları söyledi:
"Avrupa’da yaşayan 1 ve 2. nesil Ermeniler arasında böyle bir nefret, düşünce yoktur. Ancak 3. nesil Ermeniler kin ve nefret dolular. Avrupa kültürüne alışarak asimile olmaya başlamış, kültürlerini yitirmeye başlamış olan genç Ermenilerin kafasına tekrar millet kavramını sokmak için Ermeni Devleti’nin ileri gelenleri ve din adamları soykırım iddialarını sıcak tutmaktadır."

BALIKESİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 14:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?