18
Mayıs
2024
Cumartesi
BANDIRMA - BALIKESİR

Su sorununa kalıcı çözüm

BAŞKAN PEKEL'DEN AÇIKLAMALAR

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, eski Tekel binalarının kullanımı, harcamaya katılım payı alınması ve su hattı yapımı konularında açıklamalarda bulundu.

Balıkesir İl Genel Meclisi üyeleri İsmet Koçyiğit, Namık Havutça ve Ahmet Göçmez'in ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bandırma'ya su sağlanan Gönen Kumköy'deki su hattının heyelan bölgesi dışından çelik borularla geçilmesi için hazırladıklarını projenin onaylandığını belirten Başkan Sedat Pekel, ihale sürecini kısaltarak yeni hattı en kısa sürede yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Önümüzdeki hafta İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne projenin teslim edileceğini belirten Pekel, "Bandırma'ya su sağlanan hatta 9 kez heyelan oldu ve arızalar meydana geldi. Sonunda o hatta by pass yaparak bir çözüm bulundu. Ancak bölgenin doğal yapısından dolayı yaşanan sıkıntının gelecekte tekrarlanması heyelan olması konusunda endişelerimiz var. Bu sorunu kalıcı olarak çözmek konusunda bölgenin dışından çelik borularla yeni bir hat geçirmek için İller Bankası'yla hazırladığımız proje bitti ve onaylandı. Önümüzdeki hafta İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz. İhale sürecini kısaltıp hattın biran önce yapılmasını sağlama konusunda çalışıyoruz. Su hattı çok uzun bir hat ve sürekli olarak kontrollerini yapıyoruz. Bunun yanısıra su kaynağı çeşitlendirmesi ve suyun depolanması açısından başka projeleri de devreye aldık" dedi.

"TEKEL BİNALARINA TALİP YOK"

Bandırma Belediyesi'nin tapularını aldığı eski Tekel binaları için kendilerine ulaşan bir talep yada görüşme olmadığını belirten Pekel, "Tekel binaları konusunda Acıbadem yada başka bir hastanenin bize talebi olmadı, bizimle görüşmediler. Belediye mülklerinin kullanım şekli, satılması yada kiralanması yasalarla belirlenmiştir. Bu konuda 2 yetkili organ var. Belediye mülkü satışına belediye meclisi karar verir. 3 yılı geçmeyen kiralarda belediye encümen, daha uzun süreli kiralamalarda yine meclis kararı gerekiyor. Ortada böyle bir karar yada talep yok. Ayrıca bunun için ilan edilmesi, ihale yapılması gerekiyor. Gelen teklifler yasaya göre değerlendirilip sonuçlandırılır. Biz bu borç durumuna rağmen Tekel binalarının paralarını ödedik ve tapusunu aldık" şeklinde konuştu.

HARCAMALARA KATILIM PAYI

Bandırma Belediyesi'nin yaptığı hizmetler konusunda vatandaşlardan alınacak Harcamalara Katılım Payı konusunda da açıklama yapan Pekel, bu payın alınmasının yasalarla zorunlu olduğunu belirterek, yaşanan sel felaketi ve su hattı yapımındaki masraflar nedeniyle bu payın alınmasını erteleyemediklerini söyledi. Pekel, "Eylül 2009'da büyük bir sel felaketi yaşadık. Bunun zararlarını sadece biz değil İller Bankası'ndan gelen heyette tespit etti. Hazırladığımız dosyayı Valiliğin onayıyla İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne elden teslim ettim. 7 trilyonu aşan maddi zararımız vardı. Altyapı, yol, kaldırım gibi. Bunların büyük çoğunluğunu kendi imkanlarımızla onardık. Ancak bu süre içinde bize 1 kuruş para gelmedi. Harcamalara Katılım Payı alma zorunluluğumuz var. Yasalara göre bu alınmazsa bize zimmet çıkıyor. Belediyeye gelen müfettişlerde bizi uyardı ve bu payın alınması gerektiğini söylediler. Biz bu payı önümüzdeki dönemlerde almayı planlarken, Eylül ayında yaşanan sel felaketinin 7 trilyonu aşan faturası, borç durumumuz ve su hattının yapılması masrafları nedeniyle erkene çekmek zorunda kaldık. Su hattı çalışması sırasında 4 bin kamyon toprak harfiyatı yapıldı. Dolgu masrafları, araç yakıtları, işçilerin fazla mesaileri ve yeni boru döşenmesi bize 2 milyon 125 bin liraya mal oldu. Yeni hattın yapımıyla birlikte 12 milyon TL ek külfet çıktı bize.

Yasaya göre emlak değerinin yüzde 2'sini geçemez alınacak pay. Ancak biz bunu daha düşük yapacağız. 2 yılda 4 taksitle ödenebilecek, peşinde ise yüzde 25 indirim olacak. Biz geçen dönemin yaptığı harcamaların payını almıyoruz. Geçen dönemde 5 yılda cadde ve sokaklara 92 bin ton asfalt döküldü, 5 milyon 657 bin lira asfalt harcaması oldu. Bizim sadece ilk 10 aylık dönemimizde ise 27 bin ton asfalt döküldü ve 2 milyon 127 bin lira harcandı asfalta. Biz 10 ayda, 5 yılda yapılanın neredeyse yarısını yapmışız asfalt konusunda. Gelsinler herkesle rakamlarla konuşalım. Kimse merak etmesin biz parayı da buluruz, hizmeti de yaparız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 17:46:00
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 19:58:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?